Броят на хората със състояние от поне 100 млн. долара се е удвоил в последните 20 години след сериозен ръст в стойността на притежаваните от тях активи, сочат данни от нов доклад.

В момента в световен мащаб има 28 420 мултимилионери - с 12% повече спрямо година по-рано  и двойно на броя им от 2003 г., според изчисления на консултантската компания Henley & Partners, използвала данни от New World Wealth.

Сериозното повишение в броя на супер богатите хора в световен мащаб идва след ръст в стойността на активите им в последните години, случващ се на фона на ниските лихви по кредитите.

В последните две десетилетия стойността на имоти, акции, произведения на изкуството и частни бизнеси нарасна внушително. Ръстът в стойността на акциите на технологичните компании, особено в САЩ, доведе до сериозно нарастване на броя на мултимилионерите в най-голямата икономика.

В същото време, броят на милиардерите в световен мащаб за последните 20 г. отчете ръст от 500 към 2003 г. до 2 600, сочат последни данни на сп. Forbes.

Ниските лихви по кредитите, както и огромното количество пари, избълвано от централните банки в последните години, доведе до обезценката на валутата, което, от своя страна, предизвика още по-силен ръст на мултимилионерите в доларово изражение.

„Стойността на парите се обезцени, ето защо в доларово изражение имаме все повече мултимилионери“, казва главният анализатор на New World Wealth Андрю Амойлс. Според него, растежът идва най-вече от региони, като САЩ и Азия.

Амойлс споделя, че голяма част от състоянието на супербогаташите идва от стартирането на собствен бизнес или инвестирането в начален етап на развитие в стартъп дружества.

САЩ все още са водещата дестинация за предприемачи и мултимилионери, като там живеят 38% от хората с активи за повече от 100 млн. долара.

Краят на ерата на евтините пари (поне засега), означава, че в следващите години повишението на броя на мултимилионерите може да се забави. Докладът посочва, че те ще достигнат 39 000 души към 2033 г., което е с 38% повече от настоящите 28 420. 

Въпреки че медиите се съсредоточават повече върху милиардерите, докладът на Henley & Partners твърди, че мултимилионерите са по-представителна извадка за състоянието на супер богатите хора по света.

„Границата, при която се смята, че сте „супер богат“, се е увеличила значително с течение на времето“, казва главният изпълнителен директор на Henley & Partners Юрг Стефан.

„В края на 90-те години на миналия век, повечето банки са определяли 30 млн. долара като състояние, с което ще попаднете в този списък. Днес границата вече е 100 млн. долара“, допълва той.

Днес по света има няколко по-слабо развити държави, в които има само по няколко милиардери, но доста повече мултимилионери. Според Амойлс, има съвсем малка разлика в начина на живот на хората със състояние от 100 млн. долара и милиардерите.

„Те могат да летят с частни самолети и да притежават няколко имота. Разлика има само в размера на благотворителността им, иначе животът им изглежда почти по идентичен начин“, казва още той.