Плаващо селище лежи блокирано на дъното на езеро в бразилската Амазонка, а екстремната суша кара местните да се борят за достъп до храна, прясна вода и гориво.

Драматично намаляващите нива на водата в езерото Пуракекуара, разположено източно от Манаус - столицата на щата Амазонас, оставиха лодки и плаващи сгради затънали в калта.

Това е последният пример за опустошителното въздействие на жегата и сушата върху тази част на Бразилия, посочва CNN.

По-рано този месец над сто речни делфина бяха изхвърлени на брега мъртви, тъй като температурите на водата се повишиха, а властите прогнозират влошаване на ситуацията.

Езерото Пуракекуара е част от речната система на Рио Негро, чиито нива са почти рекордно ниски от края на септември, според органа за гражданска защита на щата. „Намаляването на нивото на водата оказва дълбоко въздействие“, посочва говорител на властите пред CNN.

Някои жители прибягват до копаене на кладенци в напуканото дъно на езерото в опит да достигнат вода.

„Нашите магазини нямат клиенти. Изолирани сме, лодките не могат да влизат или излизат от езерото“, казва местният жител Айзък Родригес пред Ройтерс. „Ще бъдем тук, докато Бог не ни изпрати вода.“

Тежката суша обхваща целия щат. Четиридесет и две от 62-те му общини са в извънредна ситуация с повече от 300 000 засегнати души, посочват от Гражданска защита.

И се очаква ситуацията да се влошава. Около 500 000 души и 50 общини вероятно ще бъдат засегнати през следващите няколко седмици, „тъй като все още прогнозираме няколко месеца с намалени нива на дъжд“, казва говорителят на държавния орган.

В края на септември губернаторът на Амазонас Уилсън Лима обяви извънредно положение и пакет от спешни мерки, включително осигуряване на храна за най-засегнатите от сушата.

„Много хора вече имат затруднения с достъпа до храна, продоволствена сигурност, питейна вода и други важни ресурси“, каза той.

Сушата унищожава и дивата природа в реките на щата

Учените смятат, че необичайната смърт на повече от 100 делфина в езерото Тефе, западно от Манаус, в началото на октомври може да е свързана с изключително високите температури на водата.

„Все още е рано да се определи причината за това екстремно събитие, но според нашите експерти, то със сигурност е свързано с периода на засушаване и високите температури в езерото Тефе, които в някои точки надвишават 39 градуса по Целзий“, коментират те.

В момента е сухият сезон в Амазонка, но сушата се влошава от Ел Ниньо - естествен климатичен феномен, който произхожда от тропическия Тихи океан и влияе върху времето по света.

В основата на Ел Ниньо стои дългосрочната тенденция на глобално затопляне, която води до по-чести и по-тежки екстремни метеорологични явления, като суша и жега.

Части от Южна Америка, включително Бразилия, са обхванати от смъртоносни горещини, докато регионът преминава от зима към пролет.

Жегите през август и септември, когато в Бразилия бяха регистрирани температури от над 40 градуса по Целзий, са поне 100 пъти по-вероятни заради климатичната криза, причинена от човека, според проучване, публикувано от инициативата World Weather Attribution.