Чатботът ChatGPT на OpenAI се появи "на сцената" преди почти една година, достигайки около 100 милиона потребители за два месеца. Това постави началото на истински AI бум, в който с течение на времето се включват все повече играчи. 

"Зад кулисите" технологията разчита на хиляди специализирани компютърни чипове и през следващите години се очаква те да консумират огромни количества електроенергия.

До 2027 г. сървърите на изкуствения интелект могат да използват между 85 и 134 тераватчаса годишно. Това се равнява приблизително на потреблението на държава, като Аржентина, Нидерландия или Швеция, за една година и представлява около 0.5% от текущото потребление на електроенергия в света, пише The New York Times. 
 
Електричеството, необходимо за работата на AI, може да увеличи световните въглеродни емисии в зависимост от това дали центровете за данни получават енергия от изкопаеми горива или от възобновяеми ресурси.

През 2022 г. центровете за данни, които захранват всички компютри, включително "облака" на Amazon и търсачката на Google, са използвали между 1 и 1.3 процента от световното електричество.

Това изключва добива на криптовалута, който е използвал допълнителни 0.4 процента, въпреки че някои от тези ресурси сега се пренасочват от крипто пазара, за да управляват AI.

Доминацията на Nvidia в AI индустрията 

Невъзможно е да се определи с точност потреблението на енергия за целите на изкуствения интелект, тъй като компаниите, като OpenAI, разкриват много малко подробности. Те не съобщават колко точно специализирани чипове са им необходими, за да работят със своя софтуер.

Изследователите оценяват потреблението на електроенергия, като се базират на прогнозираните продажби на сървърите Nvidia A100, за които се смята, че ще се използват от 95% от AI разработчиците. 

Наскоро Nvidia обяви, че може да достави 1.5 милиона от тези сървъри до 2027 г. Разбира се, клиентите могат да използват сървърите на по-малко от техния пълен капацитет, което би намалило потреблението на електроенергия.

Но охлаждането на сървърите и другата допълнителна инфраструктура, свързана с тях, със сигурност биха го увеличили. 

Американският производител на чипове Nvidia успя да заеме лидерска позиция на пазара на хардуерните компоненти, необходими за работата на изкуствения интелект.

Тази доминация вероятно ще се запази поне още няколко години, въпреки че конкурентите вече се опитват да наваксат изоставането си.

Ограниченото предлагане на чипове на Nvidia е едно от препятствията пред растежа на AI индустрията, което кара и големите, и малките компании да търсят начини за набавяне на алтернативни доставки. 

Някои експерти призовават компаниите да обмислят консумацията на електроенергия, докато проектират следващото поколение хардуер и софтуер за изкуствен интелект. Но в момента това едва ли е приоритет за надпреварващите се да подобрят своите AI модели възможно най-бързо.

Климатичното законодателство в Калифорния 

Всички големи компании, които правят бизнес в Калифорния, включително и технологичните разработчици, като OpenAI и Googl, ще трябва да станат много по-прозрачни относно своите климатични рискове и въздействието върху околната среда.

Това предвиждат два важни закона, подписани от губернатора на щата Гавин Нюсъм миналата седмица. 

Първият от тях изисква всички частни компании с годишни глобални приходи над 1 милиард долара да разкрият колко въглероден диоксид ще произвеждат в дейността си до 2026 г. и във веригите си за доставки до 2027 г.

Вторият изисква компаниите с приходи над 500 милиона долара да публикуват финансовите рискове, свързани с климата, до 2026 г.

Разпоредбите са първите по рода си в Съединените щати и се очаква да засегнат повече от 10 000 компании. Законите вероятно ще имат въздействие и извън границите на щата. 

Очакваше се Комисията за ценните книжа и борсите в САЩ да обяви правила за оповестяване на климата за публичните компании тази година, но инициативата се забави заради силната съпротива от страна на републиканците в Конгреса. 

Европейският съюз издаде подобно правило, нареждащо на компаниите да разкрият своите въглеродни емисии през 2021 г., което впоследствие беше смекчено.