Инженери са извадили останалата част от отломките и предполагаеми човешки останки от подводницата "Титан", взривила се по време на злополучно пътуване до "Титаник", съобщава бреговата охрана на САЩ, цитирана от BBC.

Плавателният съд беше унищожен по време на гмуркане до потъналия кораб през юни, където всичките петима пътници на борда загинаха, припомня darik.bg.

Какво се случва с човешкото тяло при имплозия на подводница

Изчезването на подводницата предизвика международно издирване и прикова вниманието на обществеността, докато няколко дни по-късно не бяха намерени първите отломки.

Представители на бреговата охрана съобщиха във вторник, че части на плавателния съд са били извадени от морското дъно миналата седмица и отнесени в пристанище в САЩ. Медицински служители ще анализират човешките останки.

„Не е имало място да си прав“ и още малко известни факти за „Титан“

Въпреки че "Титан" е описана като "експериментална", според OceanGate - построилата я компания, подводницата е направила няколко гмуркания до останките на "Титаник".

Главният изпълнителен директор на компанията Стоктън Ръш беше на борда на обречения кораб, който се е взриви под силното налягане на водата.

Другите четирима пътници, които загиват на борда, са: британско-пакистанският бизнесмен Шахзада Дауд, 48 г.; неговият син Сулеман, 19 г.; британският бизнесмен Хамиш Хардинг, 58 г.; и Пол-Анри Наржоле, 77 г., бивш водолаз от френските военноморски сили.

В американските съдебни документи, открити след имплозията, се посочва, че Ръш е пренебрегнал предупрежденията за безопасност на подводницата. Компанията OceanGate, която организираше гмуркания на различни места по света, преустанови всички дейности след катастрофата.

Защо спасителните лодки на “Титаник“ са били толкова малко? 40 малко известни факта за потъването на кораба

Корпусът на "Титан" е изработен от въглеродни влакна, с титанови крайни плочи и малък прозорец в единия край.

Въглеродните влакна са по-евтини от титана или стоманата и са изключително здрави, но са до голяма степен неизпитан и необичаен материал за дълбоководни гмуркания с човешки пътници.