Дивите бобри се завърнаха в лондонския квартал Ealing след 400-годишно отсъствие.

Семейство от пет евразийски бобъра – размножаваща се двойка и трите им деца, са транспортирани от Шотландия и пуснати на свобода в района на влажните зони Paradise Fields в Ealing, Западен Лондон.

Проектът Ealing Beaver цели бобрите да помогнат за намаляване на риска от наводнения, както и да привлекат хората сред природата, посочва CNN.

Кметът на Лондон Садик Хан присъства на завръщането на гризачите. „Бобрите са начинът на природата да изгражда вирове, помагайки на екосистемата“, казва той. „Завръщането им е добро за хората, за природата и за нашия град.“

Неговият Rewild London Fund предостави почти $49 000 финансиране за проекта.

Шон Маккормак, председател на Ealing Wildlife Group - една от многото организации, която стои зад инициативата, казва: „ Paradise Fields е малък оазис на природата, граничещ с голям търговски парк и съседния градски район Greenford - зона с висок риск от наводнения, което само ще се влошава от изменението на климата. Бобрите трябва да построят серия от вирове през мястото и да създадат влажни зони, действащи като гигантска гъба“.

Дивите бобри са ловувани до изчезване в Обединеното кралство преди повече от 400 години заради тяхното месо и кожи.

През последните години те са въведени отново в Девън, Югозападна Англия, а през 2022 г. са законово определени като защитен вид в Англия, проправяйки пътя за по-нататъшното им опазване.

През март 2022 г. бобри са пуснати в Enfield, Северен Лондон, а миналия месец беше обявено, че там се е родило бебе - първото в Лондон от стотици години насам.

Ealing ще бъде затворен за обществеността в рамките на месец, за да се даде време на бобрите да се установят, но до края на годината районът ще бъде напълно отворен за посетители.

„Ние сме част от природата, трябва да живеем заедно с нея“, казва Маккормак. „Бобрите са добър пример за екосистемните услуги, които ни се предоставят.“