Цената на акциите на LVMH се понижи до най-ниската си стойност за годината, след като компанията отчете по-ниски от очакваните приходи за последното тримесечие.

Понижението доведе до поевтиняване на книжата с 6% до 689.40 евро, като сделки бяха сключени и на 683.20 евро, което е най-ниското ниво от 29 декември 2022 г., според данни на LSEG.

Гигантът в сферата на луксозните стоки публикува вчера резултатите си към деветмесечието на 2023 г. Те показаха ръст на приходи от 9% за последното тримесечие, което е по-ниско от реализираните 17% за предходните три месеца на годината.

Очакванията на анализаторите бяха за ръст на постъпленията от 11%. За първите девет месеца на 2023 г. LVMH отчита ръст от 14% на приходите си срещу повишение от 20% за периода януари-септември на 2022 г.

Повечето от бизнес сегментите на компанията отчитат по-ниски резултати, но най-голям спад има в продажбите на вино и алкохолни напитки, понижили се с 10% за деветмесечието.

От компанията обявиха, че това се дължи на по-слабите продажби на коняк в САЩ, както и на нормализирането на бизнеса след пандемията от COVID-19.

„След три много силни години, ръстът на бизнеса ни се завръща към средните исторически нива“, каза главният финансов директор на компанията Жан-Жак Гиони.

Продажбите на LVMH по време на пандемията отчетоха силен ръст, което изведе и цената на книжата до исторически стойности. В последните тримесечия обаче е налице спад на продажбите в САЩ, както и разочароващи данни от Китай.

Компанията загуби наскоро лидерската позиция сред най-скъпите европейски дружества. Водачеството беше заето от датската фармацевтична компания Novo Nordisk, отчитаща силни продажби на своите продукти за отслабване. 

По-слабите от очакваните данни от LVMH се отразиха негативно и на други компании от сектора, като книжата на Christian Dior поевтиняха с 5.25% вчера.

Richemont, Burberry, Hugo Boss, Hermes и Kering, които не са под шапката на LVMH, все още не са обявили тримесечните си резултати, но книжата им също се търгуваха на отрицателна територия.