Novo Nordisk зае лидерската позиция в класацията на най-скъпите европейски компании в края на миналата седмица, след като капитализацията ѝ нарасна до 421 млрд. долара.

С това датския фармацевтичен гигант изпревари компанията за луксозни стоки LVMH, притежаваща брандове, като Louis Vuitton и Dior, заемала челното място в последните 2.5 години.

Акциите на Novo Nordisk продължиха ръста си и през настоящата седмица, като компанията вече се оценява на 437 млрд. долара, докато оценката на LVMH се понижи до 405 млрд. долара.

Ръстът на датската компания доведе до капитализация, която надвишава БВП на Дания, възлизащ на 398.3 млрд. долара.

Фармацевтичният гигант отчита много силна година, най-вече благодарение на лекарствата си за диабет и отслабване Ozempic и Wegovy. През настоящата седмица започва продажбата на Wegovy във Великобритания, което допълнително оскъпи книжата на дружеството.

Всъщност, неочакваната популярност на лекарството за отслабване причини недостиг - проблем, който Novo Nordisk се опитва да разреши. Търсенето е толкова голямо, че от датската компания смятат, че трудно ще го задоволят в близко бъдеще.   

„Смятам, че в следващите месеци ще сме в ситуация, в която търсенето ще е много по-голямо от това, което можем да осигурим за пазара“, каза главният изпълнителен директор на компанията Ларс Йоргенсен в една от последните си публични изяви.

Компанията се принуди да намали производството на малки дози от лекарството, за да задоволи търсенето на пациенти, които вече го използват и трябва да продължат лечението си. 

Novo Nordisk разчита най-вече на щатския пазар, тъй като за момента продуктите й се предлагат само в определени страни в Европа.

Според последния отчет на компанията, продажбите на лекарството им за диабетици Ozempic скачат с 49% в последното тримесечие, а продажбите на лекарството за отслабване Wegovy нарастват със 158% спрямо същия период година по-рано.

Само от двете лекарства Novo генерира над 5 млрд. долара, което представлява около 50% от продажбите за първото полугодие.

В края на миналата година от датския гигант съобщиха, че държат над 50% пазарен дял при лекарствата за отслабване. Друга голяма фармацевтична компания Eli Lilly също очаква одобрение на своето лекарство по-късно тази година.