Американците са изгубили 2.7 млрд. долара заради измами в социалните мрежи в периода януари 2021 - юни 2023 г., според доклад на Федералната търговска комисия на САЩ (FTC).

Това е много повече, отколкото потребителите са изгубили в други онлайн измами - със 700 млн. долара повече от измами в уебсайтове и с 1.8 млрд. повече от имейл измами за същия период, казват от FTC.

Методи за измама изобилстват - от установяване на романтични отношения до мними търговци или измамници, който установяват контрол над профилите на потребители в социалните медии и молят техните приятели за пари.

В някои случаи измамниците създават реклами, използвайки инструментите на всяка платформа, за да таргетират потребители по възраст, интереси и минали покупки. По-младите потребители най-вече са изложени на риск.

Вероятността да бъдат измамени в социалните медии през първите шест месеца на 2023 г. е била по-голяма при 18-19-годишните потребители, в сравнение с представителите на възрастовата група 20-29 г., според данните на FTC.

Най-често срещаните видове измами

Най-често срещаната измама в социалните медии през тази година е свързана с онлайн пазаруването, според FTC. В повечето случаи измамници рекламират продукти за продажба и след като потребителят осъществи покупка през социална платформа или през линк, който е последвал до фалшив уебсайт, артикулите така и не пристигат.

Следващите най-често срещани измами са фалшивите инвестиционни възможности, в които обикновено участват мними финансови “експерти”, които изтъкват финансовите си успехи и подмамват потребители с обещания за огромна възвръщаемост, ако изпратят пари.

Това са най-доходоносните измами през тази година, според FTC, като те са причина за над половината от паричните загуби на хората в социалните медии.

Миналия месец милиардерът инвеститор и предприемач Марк Кюбан, който наскоро стана жертва на измама с криптовалути на стойност 900 000 долара, предупреди последователите си вTikTok да не се подмамват по мними инвестиционни експерти в социалните медии.

“Когато видите в социалните медии някой, който обещава, че ще ви спечели пари, той или тя лъже. Ако тези ‚експерти‘ са толкова добри, те ще трупат богатство за себе си и няма да споделят стратегията си с вас,” казва Кюбан.

След инвестиционните най-често срещани са измамите с романтични отношения, при които измамниците опитват да установят онлайн връзка с непознати преди да им поискат пари.

Този тип измами са генерирали близо половин милиард долара в САЩ през миналата година, информира NBC News през юли.

7 предупредителни знака, за които трябва да следите

Получавате съобщение от приятел със спешна молба

Често измамниците установяват контрол над профилите на човек в социалните медии и изпращат съобщения на негови приятели, в които се казва, че имат спешна нужда от пари, за да се измъкнат от някаква неблагоприятна ситуация.

Обадете се на вашия приятел, за да разбере дали профилът му не е бил хакнат, преди да изпращате пари или помощ.

Някой, с когото сте се запознали наскоро онлайн, изглежда прекалено нетърпелив да установи приятелство или романтична връзка

Този тип измамници може също така да настояват, че не могат да се срещнат с вас лично, като обикновено имат широк набор от извинителни причини, казват от FTC.

Всякакви молби, свързани с подаръчни ваучери, парични преводи или криптовалути

Измамниците могат да ви инструктират да им изпратите пари по определени начини, които биха затруднили възстановяването им.

Продукти с отстъпка, която изглежда прекалено голяма, за да е истина

Изгодните цени биха могли да привлекат купувачи да кликнат върху зловредни линкове или да посещават фалшиви уебсайтове, на които се рекламират несъществуващи стоки.

Печатни грешки или странно изписване на имена на профили, биографични данни и URL-и на уебсайтове

Това са признаци за фалшиви профили в социалните медии, особено ако се опитват да имитират добре познати марки или хора. Внимавайте за лоша граматика и очевидни правописни грешки в профили или съобщения, които получавате, съветват експерти по киберсигурност.

Обещания за огромна възвръщаемост от инвестиции с малък или никакъв риск

Винаги внимавайте с фрази, като “забогатейте бързо.” Всяко нещо, което звучи прекалено добре, за да е истина, вероятно е измама.

Притискат ви да вземете бързо решение

Измамниците се стараят да не ви оставят прекалено много време, за да помислите или да се консултирате с познат.

Те често използва спешни, драматични фрази, като появяваща се “веднъж в живота” инвестиционна възможност, която е налична “само сега,” или извънредна ситуация, която може да бъде поправена само с незабавно изпращане на пари.

Други начини, по които можете да се защитите

Защитете се, като ограничите кой може да вижда постовете и информацията за профила ви в социалните медии.

Отнасяйте се с подозрение към неочакваната комуникация с непознати за вас профили в социалните медии, независимо дали става въпрос за човек или за организация, особено ако изискват от вас лична информация или информация за вашия профил.

Ако не сте сигурни в легитимността на даден уебсайт или инвестиционна възможност, потърсете името на марката или човека онлайн, заедно с думи, като “измама” или “оплаквания”.

Следете кредитната си карта, за да сте сигурни, че не сте станали жертва на измама без да подозирате. Избягвайте да използвате дебитна карта за онлайн плащания. Те обикновено не предлагат същата защита на потребителите, която се предлага от повечето кредитни карти.

На последно място, експерти по киберсигурност препоръчват силно използването на двуфакторна идентификация за всичките ви онлайн акаунти.