Може ли Швейцария да се превърне в европейския еквивалент на щатската Силициева долина?

Докато Лондон, Берлин и дори Париж са смятани за най-големите стартъп хъбове на Стария континент в технологичното пространство, активността на швейцарските Цюрих и Лозана в последните години се ускорява значително.

От своя страна, големите технологични компании и фондовете за дялово инвестиране правят все по-големи вложения в страната.

Данни на Института на младите предприемачи сочат, че швейцарците са стартирали повече нови бизнеси от когато и да било. За първите шест месеца на 2023 г. са регистрирани 26 000 стартъп компании, което е с 4.5% повече спрямо година по-рано.

Повечето от тези бизнеси ще фалират още през първите години, но Швейцария се е доказала като държава, произвеждаща доста еднорози (бел. ред. стартъп бизнеси, оценени на над 1 млрд. долара), повечето от тях в технологичния сектор.

Последните подобни примери са софруерът за логистика Scandit, екологичната компания Climeworks, специалистът в сферата на сигурността SonarSource и Proton, която се фокусира върху поверителността в интернет.

Всъщност, днес в Швейцария има повече технологични еднорози на глава от населението, отколкото в която и да е друга държава в Европа.

Според съоснователя на швейцарската компания за дялови инвестиции Wingman Ventures Паскал Матис, бумът в стартъп сектора се дължи най-вече надва основни фактора.

„Младите швейцарци са все по-уверени, че е добре да стартират собствен бизнес, вместо да работят за някоя голяма банка, например. Невероятна подкрепа в технологично отношение дават и университетите, които привличат талантливи хора от цял свят“, допълва още Матис.

Повечето от най-обещаващите стартъп компании са реализирани от хора, учещи именно в тези университети. Те са сред едни от най-добрите в сферата на роботиката, автоматизацията, изкуствения интелект, климатичните науки и компютърните технологии.

Завършващите висококвалифицирани кадри от университетите привличат и все повече технологични компании в страната, които подкрепят технологичната екосистема.

Тук могат да се видят гиганти, като IBM, Google (която вече има над 5 000 разработчици), Disney, Nvidia, Meta, Huawei и Intel.

Това, от своя страна, води до ръст на положителната репутация на страната. В Global Innovation Index тя заема челната позиция, изпреварвайки САЩ, Швеция, Великобритания и Нидерландия.

Атрактивността на Швейцария като едно от най-добрите места за живеене в света също помага на бизнеса, въпреки че в исторически план високите разходи за живот са една от пречките пред стартъп компаниите.

„Властите в страната подкрепят много стартиращите компании и са готови да работят с тях“, казва още Матиас. 

Доскоро Швейцария не беше популярна дестинация за фондовете за дялово инвестиране. Днес вече там могат да се видят едни от най-големите имена в сектора, сред които и Bessemer Venture Partners, Sequoia, Index Ventures, GV, Atomico, General Catalyst, Left Lane Capital, Eurazeo, Eight Roads Ventures, L Catterton и Blossom Capital.

Само за миналата година швейцарските технологични компании са набрали рекордните 4 милиарда швейцарски франка (4.2 млрд. евро) от фондовете чрез 380 рунда за финансиране.

Предизвикателството пред Швейцария в следващите години ще е задържането на успешните компании в страната, тъй като те могат да бъдат продадени или да се преместят в чужбина.

Защото - въпреки успехите при стартиращите бизнеси, в момента на местната борса се търгува само една голяма технологична компания – Logitech.

„Трябва да положим повече усилия, за да убедим успешните бизнеси да останат в Швейцария. Подкрепата на правителството, както и готовността на фондовете да инвестират, ще са от полза в това начинание“, казва още Паскал Матис.