Докато много държави по света се борят с упорито високата инфлация, повишението на цените далеч не е толкова драстично в Швейцария.

Инфлацията в страната достигна 29-годишен връх от 3.5% през 2022 г. Макар и по-висок за швейцарските стандарти, показателят е доста под двуцифрените нива в други развити икономики, като САЩ (9.1%), Великобритания (11.1%) и еврозоната (10.6%).

Кои са факторите, които помогнаха на Швейцария да се предпази от високата инфлация?

Цените стартираха от висока база

Швейцария е една от най-богатите държави в света с БПВ на глава от населението, надхвърлящо този на други големи икономики, като САЩ, Япония и Германия.

В Швейцария живеят едни от най-богатите хора в света със средно състояние в размер на 696 604 долара на човек и високи разходи за живот.

Цюрих и Женева запазват местата си в класацията на 10-те най-скъпи градове в света през миналата година, според Economist Intelligence Unit, въпреки че инфлацията покачи цените и на други скъпи места, като Сингапур и Ню Йорк.

В резултат на това швейцарските граждани като цяло не са толкова засегнати от повишенията на цените, тъй като харчат по-малък дял от доходите си за неща от първа необходимост, като храна и жилищни разходи.

“Тъй като хората в страната са богати, делът на разходите за храна от общия бюджет на домакинствата не е толкова голям, колкото в други държави,” казва пред CNBC Тобиас Щрауман, преподавател по икономическа история в Цюрихския университет.

“Тук също има неравенство, разбира се. Но от международна гледна точка, смятам, че имаме много добре функционираща социална политика,” допълва той.

Стабилността на швейцарския франк

Друга причина за относително добрата ценова стабилност в Швейцария е силната местна валута.

Швейцарският франк поскъпваше устойчиво, като през 2022 г. достигна паритет с еврото. И докато много валути поевтиняха спрямо поскъпващия долар, швейцарският франк запази позиции на фона на волатилността в Европа.

Това до голяма степен се дължи на статута му на “валута убежище”. Швейцарският франк е стабилно подкрепен от огромни златни резерви, облигации и финансови активи, което помага на Централната банка на Швейцария да гарантира стабилността на валутата по време на периоди на волатилност.

Това също така облагодетелства Швейцария, чиято икономика е силно зависима от международната търговия. 

Страната внася стоки и услуги за около 302 млрд. долара всяка година, като по-голяма част от тях идват от ЕС. По-скъпият швейцарски франк на практика осигурява отстъпка от цените на този внос.

В същото време износът на Швейцария е на стойност 305 млрд. долара, съставен предимно от артикули с по-голяма стойност, като часовници и фармацевтични продукти, които не са толкова податливи на колебанията на цените, колкото масово произвежданите стоки с нисък марж.

Устойчиво предлагане на енергия

Швейцария не е толкова изложена на някои от външните фактори, които повишиха цените през 2022 г., като войната в Украйна.

С планинския си релеф и своите над 1 500 езера, тя не разчита толкова на вноса на петрол и природен газ, колкото някои свои съседи, като водноелектрическата енергия играе важна роля в енергийното ѝ снабдяване.

Швейцарските доставчици на енергия също така са до голяма степен държавни, което означава, че не са толкова изложени на екстремната пазарна волатилност и в същото време са обект на по-строга регулация на цените.

В края на 2022 г. енергийните цени в Швейцария нарастват с 16.2% - под нивата, с които трябваше да се справят други държави, като Германия (25%), Нидерландия (30%), Великобритания (52.3%) и Италия (64.7%).

Швейцарският енергиен регулатор очаква цените да се повишат с 27% през 2023 г., като средната енергийна сметка на домакинствата да надхвърли 1 215 швейцарски франка (1 238 долара).

Според Жан-Клод Хюбер, управител на Hotel Piz Buin Klosters в източната част на страната, стандартизацията на дългосрочните енергийни договори е помогнала за предпазването на бизнес като неговия от големи повишения на цените. 

Динамичната структура на ценообразуване на четиризвездния хотел също така означава, че Хюбер е успял да прехвърли повишенията на цените от 5-10% на клиентите, без това да навреди на търсенето.

Ценови контрол върху стоки и услуги

Освен върху енергията, Швейцария упражнява строг контрол и върху цените на стоките и услугите, което също ги прави по-малко податливи на инфлационни колебания.

Близо една трета от основните продукти, които се използват за изчисляване на инфлацията в еврозоната, в това число храна, жилищни разходи и транспорт, са обект на ценови регулации в Швейцария — повече от която и да било друга европейска страна.

Цените на хранителните продукти в Швейцария отчитат 4.0% на годишна основа през декември 2022 г., в сравнение с 11.9% в САЩ, 16.9% във Великобритания и 19.8% в Германия.

Високите мита върху определени селскостопански продукти също така означават, че произвежданите в Швейцария хранителни продукти, като мляко и сирене, са с преференциални цени и не са толкова силно засегнати от движенията на глобалните пазари на храни.

Това, от своя страна, помага за стимулирането на местната икономика. “Опитвам се да купуваме колкото се може повече швейцарски продукти,” казва Хюбер. “В дългосрочен план е добре местната промишленост да функционира.”

Инфлацията ще падне под 2% до 2024 г.

Това не означава, че швейцарските потребители са напълно защитени от повишенията на цените в последно време. Местни жители разказват пред CNBC, че отчитат видимо повишение в цените на наемите, кaкто и при някои хранителни продукти.

От Централната банка на Швейцария обаче обявиха през декември, че очакват инфлацията в страната да падне средно до 2.4% през 2023 г., преди да достигне 1.8% през 2024 г.

Това би било под целта на банката от 2%, но според икономисти е малко вероятно да навреди на икономиката.

Какво могат да научат другите държави от Швейцария?

Уникалният икономически пейзаж на Швейцария се формира в продължение на десетилетия и е трудно да бъде възпроизведен от повечето държави. Политиката на страната по отношение на местната валута не може да бъде използвана от еврозоната заради различните икономики в нея.

Щрауман обаче казва, че национализирането на швейцарското енергийно снабдяване представлява важен урок за други държави, най-вече тези в Европа, които претърпяха промяна към приватизация и сега плащат цената.