Още в първите дни на цифровото брандиране и маркетинг Facebook е основната база на уеб марките. Това означава, че мрежата е платформата, в която компаниите инвестират най-много.

Ситуацията обаче бързо се променя. Instagram надхвърля 1 милиард потребители. Това е единствената социална медийна платформа, различна от Facebook, постигнала тези нива, посочва darik.bg.

Над 70% от брандовете и 80% от инфлуенсърите предпочитат колаборации с марки в Instagram. Какво създава тези тенденции?

”Смущаващо е, че знаем толкова малко”: Как ТикТок влияе на психичното ни здраве

Стрес фактор

Използването на Facebook може да бъде стресиращо - това е често обсъждана тема в мрежата. Изследванията на Digital Branding Institute могат да го потвърдят. Скорошно проучване показва, че почивката от Facebook може потенциално да намали общите нива на стрес.

В проучване с над 100 участници, тези, които правят 5-дневна почивка от Facebook, имат по-ниски нива на кортизол, отколкото в началото на проучването. Кортизолът е известен хормон на стреса.

Това не е изненадващо. Мнението, че Facebook се е пренаситил с реклами, неприятни новини и постоянни спорове между потребителите е навсякъде в интернет.

Нарушена поверителност

Някои потребители на социални медии също не вярват на платформата поради всички проблеми с поверителността.

Cambridge Analytica - компанията за политически данни, кработила по кампанията на Тръмп през 2016 г., извърши сериозна злоупотреба с Facebook, което засегна профилите на много потребители.

Новината, че са използвали Facebook, за да извличат личните данни на над 50 милиона профила за потенциална информация за избиратели, беше последната капка за много хора. Хаштагът #DeleteFacebook (ИзтрийФейсбук) заля Twitter и дори привлече вниманието на известни личности.

Младите хора оставят Facebook зад гърба си

Първоначално към Facebook бяха привлечени много потребители като съвсем нова платформа. Сега тя е на повече от десетилетие и е много различна от началото. Докато преди 10 години Facebook определяше социалните медии, по-младите хора жадуват за нещо ново и иновативно.

Българската социална мрежа “Snooper” се появи в дигиталния свят

Маркетолозите започват да променят стратегията си както заради цифрите, така и заради популярните мнения на потребителите на социалните медии. Общото мнение - както на дигиталните брандъри, така и на клиентите, е, че Instagram е по-забавно място за потребителите.

Компаниите виждат по-висока ангажираност, трафик, конверсии и продажби от Instagram, отколкото от Facebook. Ето защо много брандове обмислят да прехвърлят своята база в социалните медии към Instagram. Всъщност, много от тях вече са предприели този цифров скок.

Младите хора и активните потребители на социални медии се насочват интуитивно към Instagram. Това може да се дължи на факта, че те жадуват за свежи, забавни и по-интерактивни преживявания.

Нова измама в социалните мрежи - източват сметки с интернет покупки на атрактивни цени

Facebook в никакъв случай не е мъртва платформа. Тя просто не задържа вниманието на по-младите хора. Това ново поколение потребители търси иновации и технологии, с които да се чувства съвременно.