Мароканският Маракеш беше домакин на годишните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ), които привлякоха повече от 10 000 души в града.

Така страната се превърна в едва втората африканска държава, която приема годишните срещи на международните финансови институции. Това се случва само няколко месеца след опустошителното земетресение в Мароко, която успя да се възстанови чрез туризма като движеща сила.

В дните след земетресението,сериозно беше обсъждана възможността за промяна на мястото на събитието. От МВФ и Световната банка обаче решиха да не правят промени, като се довериха на Мароко и населението му, показали своята издръжливост пред лицето на трагедията.

„Това, което видяхме през последните четири седмици, е, че властите и населението на Мароко успяха да възстановят щетите по много бърз начин за годишните срещи“, каза директорът на отдела за Близкия изток и Централна Азия в МВФ Джахид Азур.

„Посетихме част от засегнатите райони и останахме много впечатлени“, допълни той.

Туризмът – сърцето на мароканските амбиции

Мароко е една от най-популярните туристически дестинации. През 2022 г. страната е посетена от 11 млн. души. В сектора са заети около 550 хил. души, което представлява 15% от работещото население.

Въпреки земетресението, държавата не усети отлив на туристи. Само през миналия септември Мароко е посетена от 960 хил. души - със 7% повече спрямо същия месец на 2022 г.

„Много е важно да комуникираме със света, че ситуацията е под контрол и се завръщаме към нормалния си начин на живот“, каза министърът на туризма на страната Фатих-Захра Амур.

„Справихме се много добре, от гледна точка на резервациите и отменените пътувания. За нас беше важно, че туристическият сектор започна да споделя веднага в социалните мрежи действителната ситуация в курортите“, допълни тя.

От началото на 2023 г. Мароко вече е посетена от 11.1 млн. туристи - повече от цялата минала година.

„Вярваме, че бъдещето пред туризма в Мароко е светло. Имаме за цел да удвоим туристите в страната до Световното първенство през 2030 г. Бихме искали тогава да ни посетят около 26 млн. души", допълни Фатих-Захра Амур.

Годишните срещи на Световната банка и МВФ също дадоха силен ръст на туризма. Освен големите хотели, много популярни в последните месеци са и риадите.

Това са къщи на няколко етажа с големи дворове и фонтани, често принадлежащи на богати бизнесмени. Повечето от тях вече са превърнати в бутикови хотели. 

„Градът ще организира много събития в следващите години до 2030 г., ето защо съм сигурен, че в Маракеш ще бъдат изградени още доста хотели“, според хотелския мениджър Вадиа Бежоу.

Мароко, заедно с Испания и Португалия, са избрани за домакини на Световното първенство по футбол през 2030 г.

На местните базари днес могат да се видят хиляди туристи, които се наслаждават на приказните гледки, звуци и миризми. „Майка ми каза, че това е най-красивата държава, която е посещавала, затова дойдох лично да се убедя“, казва Ан Сар.

Тя разказва, че само за ден в Мароко вече е посетила Казабланка, вечеряла е в местен ресторант с жива музика и е обиколила пазарите на следващия ден.

„Хората са толкова приятелски настроени. От кацането ни всички ни помагат и обясняват всичко. Храната е много вкусна. Като цяло културата им е много по-различна от европейската“, казва друга туристка Кристина Спан.