Пакистанската рупия отскочи от най-ниското си ниво за всички времена и в момента е най-добре представящата се валута в света, пише CNBC.

Валутата се срина до рекордно ниско ниво от 307 рупии за долар в началото на септември. Оттогава насам обаче тя поскъпна с 8% и в момента се търгува на нива около 275, отбелязвайки най-силния ръст сред останалите парични единици за изминалия месец.

Това до голяма степен се дължи на правителствените мерки срещу широко разпространената незаконна търговия с долари в страната.

"Пакистанската рупия беше най-добре представящата се в световен мащаб този месец, тъй като правителственият натиск срещу незаконната валутна търговия помогна за обръщане на негативната тенденция“, се посочва в доклад на HDFC Securities.

Анализаторите добавят, че това е забележително постижение, като се има предвид, че повечето азиатски валути, включително тайландския бат и южнокорейския вон, паднаха спрямо долара заради очакванията, че лихвените проценти в САЩ ще останат високи за по-дълъг период от време, се добавя в доклада.

Според местните медии, Пакистанската федерална агенция за разследване е предприела масирани проверки на бюрата за валутен обмен в цялата страна, за да установи дали те се занимават с покупка и продажба на долари чрез неофициални канали и без документация.

"Очаква се поскъпването на пакистанската валута да продължи, на фона на затягането на държавния контрол върху пазара“, прогнозира Тахир Абас от брокерската компания Arif Habib Limited.

Той е на мнение, че правителството трябва да се съсредоточи върху насърчаването на износа и привличането на преки чуждестранни инвестиции в страната. Ръстът на инвестициите би засилил търсенето на валутата и съответно би повишило нейния обменен курс.

Икономиката на Пакистан е засегната от високите нива на държавния дълг и изчерпването на валутните резерви. Световната банка изчислява, че реалният БВП на Пакистан за фискалната 2023 г. ще се свие с 0.6%, което би било рязък спад спрямо миналогодишното увеличение от 6.1%.

Освен това страната се бори и с инфлацията, която достигна най-високите си нива за последните няколко десетилетия. Средното й ниво за 2023 г. е близо 30 на сто спрямо 12.2% за предходната година.

До голяма степен това се дължеше на слабостта на пакистанската валута, намаляването на субсидиите за горивата и електроенергията, както и прекъсванията по веригата за доставки.

Но с укрепването на рупията, което се наблюдава през последните няколко седмици, икономистите очакват индексът на потребителските цени на южноазиатската нация да намалее.