В продължение на повече от 500 години това е връзката с един от най-известните и мистериозни мъже на всички времена.

Няколкото реда с лози в задния двор на къща от Ренесанса, наречени La Vigna di Leonardo, или Лозето на Леонардо, представляват останките от лозе, някога притежавано от Винчи.

То се намира от другата страна на улицата на църквата Санта Мария деле Грацие в Милано, в която стенописът “Тайната вечеря” привлича туристи от цял свят.

Сега обаче атракцията е затворена за посетители без изгледи да бъде отворена, след като имотът е купен от френския милиардер Бернар Арно, който е вторият най-богат човек в света.

Арно е главен изпълнителен директор на LVMH, притежаваща редица луксозни марки - от Louis Vuitton и Moët Hennessy (откъдето идва и името ѝ) до Sephora и DKNY. През декември 2022 г. той купува Каса дели Ателани – две свързани къщи от 15-и век, в чийто заден двор се намира лозето.

Девет месеца след продажбата обектът е затворен за посетители, като засега няма потвърждение дали някога ще бъде отворен.

Историята на лозето и на Каса дели Ателани, които преди са отворени за посетители, разказват историята на Милано.

Имотът, който се състои от две къщи, датиращи от 1490 г. е подарък на местно семейство от Лудовико „Ил Моро“ Сфорца, който по това време управлява Миланското херцогство, като благодарност за тяхната лоялност.

Сфорца подарява земята зад къщите на да Винчи, след като остава доволен от работата му по стенописа „Тайната вечеря“, поръчан от него. Смята се, че Леонардо се оттегля в лозето си, за да отдъхва, след като рисува цял ден в църквата от другата страна на улицата.

Той обаче не му се наслажда много дълго. Година, след като получава лозето, Милано е завзет от французите, които бързо конфискуват земи, в това число и тази.

Да Винчи обаче не забравя за своето лозе, като пише за него в “Атлантическия кодекс”, а след това успява да си го върне през 1507 г. Когато умира във Франция през 1519 г., той го завещава на двама негови слуги.

Двете части на лозето са предавани от поколение на поколение, като частично са обработвани от монаси, преди то да бъде изгубено.

То е открито отново през 1920 г., когато архитектът Лука Белтрами използва исторически документи, за да определи точното му местонахождение. Бомбардировките по време на Втората световна война обаче покриват останалото от от земята.

Едва през 2007 г. специализиран изследователски екип се връща на мястото, посочено от Белтрами, за да намери древни лозови корени. Генетични тестове показват, че да Винчи вероятно е засадил грозде от сорта Malvasia di Candia Aromatica в своето лозе.

Лозето, което днес е много по-малко, е презасадено и през 2018 г. дава първата си реколта. Малкото бутилки с вино, които се произвеждат от него всяка година, се продават на търг, а средствата отиват за местна детска благотворителна инициатива.

Досега посетителите можеха да се разхождат в къщата, която е реновирана през 20-те години на миналия век и отново след Втората световна война от миланския архитект Пиеро Порталупи. Семейството на Порталупи е притежавало сградата.

По време на едночасовото посещение на имота с аудиогид посетителите можеха да се запознаят с ренесансови стенописи, красиво резбована дървена инкрустация по стените и изчистения съвременен стил на Порталупи, преди да достигнат до двора и лозето.

Сега всичко това е под въпрос, като последните билети за обекта са продадени на 30 септември.

Говорител на LVMH заяви, че Арно е закупил имота като частно лице, а не от името на компанията. Той също така допълва, че появилите се публикации в местни медии, в които се цитират “източници, близки до семейството”, които казват, че обектът ще отвори отново под някаква форма, не са били опровергани.

“Имотът ще бъде основно за частно ползване, както и досега, като част от него ще бъде отворена за културни дейности и за обществеността,” според неназования източник. “Идеята е да се възстанови оригиналният блясък на тази сграда с историческо и художествено значение.”

Проектът ще бъде разработен след консултация с местните власти.

Това твърдение не е опровергано от семейството. Ако е вярно, то слага край на слуховете, че обектът ще се превърне в луксозен хотел.

Франческа Карузо, съветник по културните въпроси на Ломбардия, казва пред CNN, че макар до момента да не е разговаряла със семейство Арно, се надява, че анонимното твърдение е вярно. “Надявам се, че Каса дели Ателани и лозето на да Винчи ще останат отворени за посетители,” казва тя.