Как новите технологии променят облика на съвременния летищен терминал и как ще изглеждат летищата на бъдещето?

Как летищните оператори и авиационната индустрия могат да намалят своя въглероден отпечатък? 

Отговорите на тези въпроси очаквайте от главния изпълнителен директор на СОФ Кънект Хесус Кабайеро, който ще вземе участие във форума Darik Business Radar: Бизнесът през следващото десетилетие

Кой е Хесус Кабайеро? 

Хесус Кабайеро е главен изпълнителен директор на СОФ Кънект, оператор на летище София. Той е професионалист с огромен опит във всички области на авиацията от поддръжката на самолетите, през координирането на летищните операции, управлението на терминалите и транспорта и много други аспекти в областта.

Преди да поеме управлението на СОФ Кънект, Хесус Кабайеро е главен изпълнителен директор на летищата в Севиля и Мелиля, а също така участва в управлението на летищата в Мадрид, Барселона и Малага.

Амбициозната цел, която си поставя Хесус Кабайеро е да трансформира столичния аеропорт в модерно и устойчиво, петзвездно регионално летище, с баланс между целите за декарбонизация и бизнес растежа.

В аванс 

Ето и няколко акцента в аванс по темите, които експертът ще засегне по време на Darik Business Radar: Бизнесът през следващото десетилетие.

С коя инвестиция на СОФ Кънект в България се гордеете най-много?

Тази година съм много горд, че завършихме електрифицирането на нашия автомобилен парк и сега имаме 34 електрически и хибридни превозни
средства, които вече са в експлоатация, 21 от които са напълно електрически.

Планираме да разполагаме с 22 зарядни станции за нашия автомобилен парк, а също и за обществено ползване. Това представлява важен крайъгълен камък в стратегията за устойчиво развитие и постигане на въглеродна неутралност до 2036 г. 

Разбира се, като постижения ще отбележа също и напредъка в трансформацията на вътрешната организация, старта на проекта за нова система за обработка на багажа, завършените дизайни за новия паркинг и реновацията на покрития, както и на пътната инфраструктура в района на летището.

Поставихме основите и на голямата дигитална трансформация, която ще разгърнем в следващите години. Нещо много важно - увеличихме въздушната свързаност на летище София с Европа и света, и продължаваме с активната работа в тази насока.

Кога ще заработи новият Терминал 3 на летище София?

Предприемаме стъпки за мащабна трансформация на летището за по-добро преживяване на пътниците. Нашата цел е чрез аеропорта да дадем най-голяма добавена стойност на страната, да го направим едно от най-добрите в региона и в индустрията като цяло.

След приключване на реновацията на Терминал 2, ще започне изграждането и на Терминал 3. Очакваме строителството да стартира през 2026 г., а новият Терминал 3 да отвори врати през 2030 г.

Darik Business Radar: Бизнесът през следващото десетилетие ще се състои на 19 октомври от 13.30 ч. в Hyatt Regency Sofia, а входът е свободен. Програма на събитието ще намерите тук.

Форумът се осъществява с подкрепата на ОББ Асет мениджмънт, Българска фондова борса, BULGARIAN PROPERTIES и Соф Кънект. Медийни партньори на събитието са darik.bg и dir.bg.