Централната банка на Русия спря от пускане в обращение новата банкнота от 1 000 рубли, след като свещеници се оплакаха, че на изображението на църковен купол на банкнотата липсва кръст, макар че такъв няма и в реалния живот.

По-рано през седмицата банката представи дизайна на новите банкноти от 1 000 и 5 000 рубли.

На едната от тях са изобразени два религиозни обекта в населената предимно с мюсюлманско население република Татарстан – минаре с ислямски полумесец и източноправославна църква, на която няма кръст. И двете се намират в столицата на Татарстан - Казан.

Кръстът на църквата от 18-и век е премахнат от болшевиките след революцията от 1917 г., а сградата в момента е държавен музей. Липсата на кръста обаче бързо предизвика гнева на православните духовници.

Банкнотата е резултат от “глупостта на дизайнерите” или е “целенасочена провокация” от страна на “последователите на Исляма” в Татарстан, написа в платформата Telegram свещеникът Павел Островски.

Духовникът, който има 174 000 последователи в приложението, заяви, че “няма значение как изглежда сградата в реалния живот”, тъй като повечето руснаци не са запознати с историята ѝ.

“Беше взето решение да се спре печатането на банкнотите,” обявиха от централната банка.

Влиянието на Руската православна църква нарасна значително по време на управлението на президента Владимир Путин, пише The Guardian. След изявлението за спирането на банкнотите, от църквата приветстваха решението като “много правилно ”.

Нейният говорител Владимир Легойда заяви, че православният кръст “олицетворява религиозната и културна идентичност на повечето от нашите граждани и е естествена част от държавните символи на страната ни”.

Връзките между държавата и църквата в Русия се заздравиха в последните години.

Руският патриарх Кирил подкрепи офанзивата на Русия в Украйна, а по време на молебен в основната московска катедрала тази седмица той изказа възхвала за руските ядрени оръжия и заяви, че те са създадени “под закрилата” на светец.