Преместването в чужбина често е плашещо решение, особено когато става въпрос за семейство с деца. Това налага да се вземат предвид много фактори - разходи за образование, наличие на зони за игри и достатъчно добри грижи за детското здраве и безопасност.

Според данни на застрахователната компания Reassured, Виена е номер 1 в списъка на най-подходящите за семеен живот градове в Европа.

Разходите за отглеждането на дете (целодневна детска градина) в австрийската столица възлизат на 256 евро на месец, а общите средства, необходими за живот на семейство - 3 213 евро.

Наемът във Виена ще заема най-голяма част от месечния бюджет, тъй като апартамент с три спални струва средно около 1 560 евро. Това, което привлича все повече семейства към града обаче, са ниските нива на замърсяване и престъпност.

Градът има 44 парка, което е доста по-малко от наличните в Прага (106) и Рим (148), които заемат втората и третата позиция в класацията. Италианската столица предлага най-много възможности за игри и обучение - 687 опции.

Общите разходи за живот в Прага и Рим са по-ниски от тези във Виена, възлизайки съответно на 3 084 и 3 079 евро. Семействата обаче ще отделят значително повече средства месечно за отглеждането на децата – 905 и 468 евро.

Последните показатели за мръсния въздух в Прага са двойно по-високи от тези във Виена, докато в Рим са четири пъти по-високи спрямо замърсяването в австрийската столица.

Престъпността в италианската столица също е на много високи нива, което е притеснително за семействата с деца.

Австрия се представя много добре в класацията - цели три града попадат в топ 10, според Reassured. Известният с културните и оперните си фестивали Залцбург се нарежда на пето място, докато Инсбрук е седми и е най-популярната опция сред любителите на зимните спортове.

Италия също има повече от един представител в десетката, като Триест, намиращ се в близост до границата със Словения, заема десетото място. 

Германия може да се похвали с най-много представители в топ 20 – Нюрнберг е шести, а Мюнхен, Хамбург и Хановер заемат съответно 13-а, 15-а и 20-а позиция.

Още една европейска столица намира място в топ 10. Това е финландската Хелзинки на четвърта позиция.

Париж е най-близо до десетката, заемайки 11-а позиция с месечни разходи за семейство от около 3 661 евро. Наемите във френската столица са с над 1 000 евро по-високи от тези във Виена, а разходите за отглеждане на дете доближават 800 евро на месец.

Париж разполага с рекордните 306 парка, но това, което притеснява семействата, е високата престъпност. Лондон не попада в топ 20, тъй като месечните разходи за отглеждане на деца там са най-високи от всички изследвани градове – около 1 840 евро.