Все по-голяма част от населението на Европа днес работи дистанционно, а един малък процент прави следващата стъпка и напуска страната си, за да се установи в друга държава.

Тенденцията да расте броят на служителите, работещи от вкъщи, се засили след пандемията от COVID-19, накарала компаниите да експериментират с нови варианти на заетост.

Проучвания сочат, че средно в рамките на ЕС 30% от служителите са работили от дома си през 2022 г., като в данните са включени както изцяло работещите дистанционни, така и хората с хибридни модели на работа. Преди пандемията този процент е едва 5.5 на сто.

В последните години голяма част от държавите по света подобриха своята инфраструктура и предложиха различни данъчни и жилищни стимули, за да привлекат чуждестранни професионалисти и дигитални номади.

Проучване на ExpressVPN определя най-добрите дестинации за семейства, кариера и пенсиониране. 

 
Португалският Мадейра и естонската столица Талин попадат в топ 6 на най-добрите места в света за чуждестранни служители, работещи дистанционно. Сред останалите дестинации са Бали (Индонезия), Бермуда, тайландският Чианг Май и Бенгалуру (Индия). 

Три европейски града са сред най-предпочитаните от семействата, местещи се в чужбина, тъй като предлагат качествено образование за децата, безопасност и достъпен начин на живот.

Сред тях са столиците на Унгария, Дания и Швеция, съответно Будапеща, Копенхаген и Стокхолм, а извън Стария континент - Абу Даби, Банкок (Тайланд) и Мелбърн (Австралия).

Италианският Риети е единственият град в топ 6 на най-добрите за пенсиониране на чуждестранни служители. Той попада в компанията на Панама, Сан Хосе (Коста рика), Гоа (Индия), столицата на Вануату - Порт Вила, както и крайбрежното село Гранд Байе в Мавриций. 

При положение че кариерното развитие е основен приоритет в момента за вас, добри възможност се предлагат в Дубай, Сингапур, столицата на Виетнам - Ханой, както и в европейските Берлин (Германия), Клуж-Напока (Румъния) и Билбао (Испания).