Този хотел никога не е посрещал гости, въпреки че построяването му струва колосалните 1.8 млрд. евро.

Разположен в севернокорейската столица Пхенян, Ryugyong Hotel трябва да посрещне първите си посетители преди повече от 25 години, разказва Daily Mail.

Той е сравняван с Мордор (географска област в измисления свят на Средната земя, описан в творбите на английския писател Дж. Р. Р. Толкин) поради пирамидалната си структура и положението си в една от най-бедните страни в света.

Строителството на хотела първоначално започва през 1987 г. и ако е завършено по график две години по-късно, проектът трябва да отвори врати като най-високия хотел в света.

Сега той носи доста по-нежелана титла – на най-високата необитаема сграда в света. Предвижда се в трикрилата сграда да са разположени 3000 стаи.

Работата по хотела обаче е спряна през 1992 г., тъй като Северна Корея преживява икономическа криза след разпадането на Съветския съюз. След 16 години пауза, египетската компания Orascom поема проекта и възобновява строителството през 2008 г., според Reuters.

След продължително прекъсване, през юли 2011 г. са монтирани външните стъклени панели на сградата, а севернокорейски служители уверяват, че хотелът най-накрая ще отвори врати през 2012 г. Откриването обаче отново е отложено - за 2013 г.

През целия този период германската хотелиерска група Kempinski е определена да управлява обекта, но тя се оттегля само месеци, след като го поема, заявявайки, че „в момента не е възможно“ да оперира на севернокорейския пазар.

Разбира се, всички надежди, че хотелът, в крайна сметка, ще отвори врати, не се оправдат, като се смята, че хотелът е напълно празен и до днес.