Северна Корея е успяла да се сдобие с алгоритми за изкуствен интелект и - според американското разузнаване, е на път да се превърне в първата държава, която има намерение да използва AI за кибервойна. 

Северна Корея е добре известна със своите кибератаки, но тази последна иновация в нейните методи за водене на война по интернет вдъхва нова вълна на безпокойство както за правителствата, така и за бизнеса по целия свят, пише електронното издание Techradar. 

Пхенян многократно е демонстрирал своите умения в областта на деструктивните хакерски атаки, като WannaCry от 2017 г. и тази срещу системите на Sony от 2014 г. 

Информацията за опитите на Северна Корея да мобилизира AI инструменти дойде от Ан Нойбергер, заместник съветник по националната сигурност на Съединените щати.

„Наблюдавахме престъпни участници от Северна Корея и други държави да се опитват да използват AI модели, за да ускорят създаването на злонамерен софтуер и да идентифицират системи за експлоатация“, заяви Нойбергер.

Инструментите за генеративен изкуствен интелект, като ChatGPT, могат да се използват за драстично увеличаване на ефективността на някои бизнес процеси, но в същото време с тяхна помощ могат да се генерират и възможности за кибератаки с тревожна скорост, смятат експертите.

Също така съществуват опасения, че Северна Корея може да използва машинно обучение, за да развие своето киберразузнаване, позволявайки му да увеличи не само обема, но и качеството на своите атаки.

Тъй като Пхенян е обект на строги санкции от страна на Запада, страната е принудена да се обърне към други методи за генериране на доход, в това число и към кибератаки.

AI може да се използва и като инструмент за защита срещу кибератаки. Ан Нойбергер каза още, че се организират редица инициативи и състезания за т. нар. етични хакери, като DARPA AI Cyber Challenge, които стимулират използването на AI за изграждане на киберзащита от ново поколение.