Шест картини, откраднати от старо кметство в малкото крайбрежно градче Медемблик в Северна Нидерландия, бяха върнати чрез необичайна доставка до прага на арт детектив.

Артър Бранд, известен с работата си по връщането на открадната картина на Ван Гог миналия месец, както и статуи на Хитлер, и платно на Пикасо, казва пред The Art Newspaper, че седял у дома си, на близо 65 км от Амстердам, когато на вратата му се позвънило.

„Гледах скучен футболен мач: Нидерландия губеше от Франция с 2-0“, казва той. „Те просто звъннаха на вратата ми в петък вечер в 22:30 ч.“

Детективът е помолен да слезе, за да получи доставка (откраднатите картини) от мъж, който очевидно не е замесен в кражбата, съобщава CNN. Бранд внася произведенията на изкуството в апартамента си, преди да извести полицията.

Шестте картини са откраднати от бившето кметство на Медемблик в началото на септември. В изявление по онова време местните власти казват, че липсват и редица други предмети, предлагайки награда до 10 000 евро за улики, които биха могли да доведат до безопасното им връщане.

„Мисля, че това е пряк резултат от връщането на Ван Гог миналия месец“, казва Бранд, споменавайки усилията си да намери The Parsonage Garden at Nuenen in Spring - творбата на художника от 1884 г.

„Тя влезе в заглавията по целия свят и една от причините Ван Гог да бъде върнат е, че крадците не можеха да направят нищо с картината – да я продадат или да получат по-малка присъда.

Най-вероятно обирджиите от Медемблик са се изплашили или е възможно полицията вече да е била по следите им. Или ги изгаряш, което е лоша идея - защото когато те хванат, получаваш по-дълга присъда, или са решили, че могат да ги зарежат на прага ми“, казва детективът.

Картините, за които се смята, че струват около 100 000 евро, включват портрети на древния владетел крал Радбуд, принц Уилям Орански, Мауритс Орански, граф Ян ван Насау, кралица Вилхелмина и сцена от Библията. В момента платната са в полицията.

Говорител на община Медемблик казва пред The Art Newspaper, че това развитие на нещата е изненада.

„Един от нашите ръководители получи съобщение напълно неочаквано“, посочва тя. „Наистина е необикновено и малко мистериозно, но за нас е наистина добра новина. Ние сме особено доволни, че картината на Радбуд се завръща, защото тя принадлежи на нашата община.“

Бранд казва, че няма да иска наградата, а вместо това е пожелал да получи ваучер за книга.