Управлението на личните финанси не е никак лесна задача в свят, в който разходите сякаш изникват от земята. 

В същото време, колкото повече затруднения човек изпитва с парите, толкова повече има нужда от стриктен финансов план, за да не получава непрекъснато финансови изненади. 

Допитахме се до специалистите по намиране на бързи пари от Smile Credit, за да разберем повече за това каква е противоотровата срещу финансови изненади. 

Подгответе се предварително

В този живот има неизбежни разходи, като битовите сметки, които просто не можем да не платим. Когато получите пари, отделете пари за тези сметки, дори да не е дошла датата за плащане. Така или иначе, тя винаги идва. 

Оставете си финансов буфер или разучете откъде да го вземете

Финансовият буфер е малка сума пари, които имаме настрана и към които посягаме, когато по някаква причина парите свършат преди следващата заплата. 

Можете да създадете такъв буфер, като отделяте по малко пари всеки месец или да вземете бърз кредит до заплата, с който да обезпечите дните до получаване на плащането. 

Винаги трябва да помните, че в месеца след използването на финансов буфер (от спестявания или чрез кредит) е нужно да ограничите разходите си, така че да запълните отново буфера/да погасите кредита. 

Ако в два поредни месеца се окаже, че имате нужда от финансова помощ, трябва да погледнете наистина сериозно върху начина си на харчене и да прецените къде “изтичат” парите ви. 

Също така, при чести финансови проблеми заради неплатени заплати имате право да подадете жалба до Инспекцията по труда и да решите завинги забавянето на заплатата. 

Мислете преди да харчите, а не обратното

“Сметката излиза, парите ги няма” често е лайтмотивът на нашия стил на харчене. Знаем, че трябва да си правим сметка, но тя често е СЛЕД като вече сме купили какво ли не през деня. Тогава вече е късно да мислите дали е трябвало да купите или не някоя вещ. 

По-разумно е да определите дневен бюджет за “джобни пари”, извън храната и сметките, и с него да преминавате дните си. Така ще имате ясна представа какво можете да си позволите през деня и какво - не и няма да се налага да теглите бърз кредит до заплата толкова често.