На около 60 км северно от Дрезден, в Лихтерфелд-Шаксдорф в Германия, лежи стоманен гигант. Това е огромен подвижен конвейерен мост, наречен F60, някога част от въглищната индустрия в района.

Съоръжението представлява минно оборудване, използвано при премахване на откривката (горната почва и скала, които трябва да бъдат отстранени, за да се достигне до въглищния пласт или рудата под нея) и изхвърлянето й върху вътрешния отвал на открития рудник.

F60 е последният от петте подвижни конвейерни моста с подобни размери, построени между 1969 и 1991 г. Четири от тях все още работят в мини за лигнитни въглища в регион Долна Лужица, докато петият е запазен като атракция за посетители след затварянето на мините през 1992 г.

F60 е най-голямата и най-дълга подвижна техническа индустриална машина в света. Дълъг е 502 метра с височина 80 метра. Заради своя размер и модел, той хумористично е наричан „хоризонталната Айфелова кула“.

Наистина, ако творението на Гюстав Айфел бъде положено до F60, индустриалната машина направо ще издуха парижката кула - последната е само 330 метра.

F60 тежи 13 600 метрични тона срещу 3 700 тона за Айфеловата кула. Това е едно от най-тежките сухопътни превозни средства, правени някога, победено само от Bagger 293, който представлява гигантски багер с кофа.

По време на работата си F60 е придружаван от два верижни багера, които заедно могат да изкопаят и преместят 29 000 кубични метра откривка на час, съответстваща на тегло от 50 000 тона откривка.

Въпреки огромните си размери, F60 се нуждае само от 1.2 kWh електрическа енергия, за да извлече, премести и изхвърли един кубичен метър откривка, което е много икономично.

Изграждането на F60 започва през 1988 г. по време, в което регионът все още е част от Източна Германия и за първи път влиза в експлоатация през 1991 г. Само след 13 месеца работа, мината е затворена, а германското правителство започва обновяване на региона.

Първоначалният план е съоръжението да се демонтира, но нещата се развиват по съвсем друг начин.