САЩ и някои държави от Близкия изток засилват опитите си да оставят под прицел “таен” инвестиционен портфейл на Хамас, за който се смята, че е на стойност до 1 млрд. долара.

За тази цел министерството на финансите на САЩ си сътрудничи с членове на Съвета за сътрудничество в Персийския залив – Саудитска Арабия, Катар, Кувейт, Омах, Бахрейн и Обединените арабски емирства.

След терористичните атаки на Хамас срещу Израел официални лица от САЩ и Саудитска Арабия са провели спешна среща в Рияд на Центъра за мониторинг на финансирането на тероризма (TFTC), в който влизат САЩ и страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив. Тя първоначално е насрочена за ноември.

Представителят на САЩ е заявил, че има удвояване на усилията от атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври за използването на TFTC, създаден през 2017 г., за борба с Хамас, Хизбула и други групировки, свързани с Иран, в това число чрез споделянето на подходяща, навременна и приложима информация.

Миналата седмица министерството на финансите на САЩ наложи санкции на лица, които управляват активи от “таен” инвестиционен портфейл на Хамас, оценяван на между 400 млн. и 1 млрд. долара, според представител на страната. Портфейлът генерира значителни приходи за групировката.

От министерството на финансите на САЩ са казвали, че глобалният портфейл включва компании, които развиват дейност “под прикритието на законни бизнеси” в Судан, Алжир, Турция, ОАЕ и други държави.

“Не можем да толерираме свят, в който Хамас и други, набиращи средства за терористични организации, живеят и действат безнаказано, злоупотребявайки с финансовата система, за да продължават да поддържат терористичните си действия,” е заявил Браян Нелсън, заместник финансов министър на САЩ по време на срещата на TFTC.

Нелсън е призовал страните от Персийския залив да споделят повече информация за уязвими части от финансовата екосистема на Хамас, както и да предприемат действия.

“От наша гледна точка, непредприемането на действия срещу Хамас и нейния тероризъм е лоша услуга за палестинския народ,” е заявил Нелсън.

“От финансова гледна точка, ясно можем да видим, че Хамас задълбочава икономическите трудности в ивицата Газа от десетилетия, като отклонява хуманитарна помощ, за да подкрепя своите терористични действия и ние трябва публично да заклеймим това.”

В друга стъпка, която има за цел да наруши финансирането на Хамас, заместник-министърът на финансите на САЩ Уали Адейемо планира да пътува до Европа в петък.

Той ще си сътрудничи с партньори в Европа “по възпрепятстването на способността на Хамас и други терористични организации да набират и използват средства.”

Миналата седмица Мрежата за борба с финансовите престъпления (FinCEN) към Министерството на финансите на САЩ представи нови правила, насочени към способността на Хамас и други терористични групировки да използват криптовалути за набирането на средства.

От FinCEN предложиха чуждестранни платформи за криптовалути, които затрудняват проследяването на дигитални средства, да бъдат считани за пране на пари и заплаха за националната сигурност.