Израел нарича опустошителното нападение от страна на Хамас своя 11 септември. Потайният организатор на атаката - палестинският боец Мохамед Деиф, я нарича Потопът от Ал Акса.

Фразата, която най-издирваният от Израел човек използва в аудио запис, когато Хамас изстреля хиляди ракети от ивицата Газа в събота, беше индикация, че нападението е отмъщение за набезите на Израел в намиращата се в Йерусалим джамия Ал Акса.

През май 2021 г., след акция на Израел срещу третото най-свято място за изповядващите Исляма, която разгневи Арабския и мюсюлманския свят, Деиф започва да планира операцията, при която бяха убити 1 200 души в Израел, а ранените бяха над 2 700, пише Reuters, позовавайки се на източник, близък до Хамас.

"Отмъщението е предизвикано от кадри, на които израелски военни нахлуват в джамията Ал Акса по време на Рамазан, бият поклонници, нападат ги и извличат млади и възрастни мъже," според същия източник от Газа. "Всичко това разпалва и подклажда гняв."

Преди инцидента през 2021 г. израелската полиция издига прегради в Стария град. Те твърдят, че са с цел поддържане на реда, но палестинци казват, че преградите ограничават тяхната свобода по време на светия месец.

Напрежението се подхранва от опасенията на палестинци, че ще бъдат прогонени от намиращите се наблизо домове.

Това нахлуване в комплекса на мюсюлманския храм, който отдавна е огнище на насилие във връзка с суверенитета и религията в Йерусалим, слага началото на 11-дневни боеве между Израел и Хамас.

Повече от две години след това, нападението от събота, което беше най-големият пробив в отбраната на Израел от Арабско-израелския конфликт през 1973 г., накара страната да обяви война и да започне ответни удари по Газа, при които загинаха над 1 000 души, а повече от 5 000 бяха ранени.

Израел обеща бързо наказание за нападението на Хамас от събота, при което загинаха много хора по време на музикален фестивал и в местен кибуц. Десетки израелци и други жители бяха отведени в Газа като заложници, като някои бяха показвани по улиците.

От Израел обявиха вчера, че са убили най-малко 1 000 въоръжени палестинци, които са дошли от ивицата Газа.

Мохамед Деиф, който е оцелял при седем опита за покушение срещу него (последният през 2021 г.), рядко говори и никога не се появява на публични места. Когато телевизионният канал на Хамас обяви, че той ще говори в събота, палестинците знаеха, че се задава нещо важно.

"Днес избухва гневът от Ал Акса, гневът на нашия народ и нация. Нашите муджахидини (бойци), днес е вашият ден да накарате престъпника да разбере, че неговото време приключи," казва Деиф в записа.

Известни са само три снимки на Деиф: едната от тях е, когато той е в 20-те си години, на другата е маскиран и снимка на неговата сянка, която е използвана при излъчването на записа.

Местонахождението на Деиф е неизвестно, въпреки че той най-вероятно се намира в Газа в лабиринта от тунели под анклава. Източник от израелските сили за сигурност казва, че Деиф е участвал пряко в планирането и в оперативните аспекти на атаката.

Източници от Палестина твърдят, че един от домовете, които са поразени от израелските въздушни удари, е на бащата на Деиф. Братът на Деиф и други двама членове на семейството са били убити, според същия източник.

Близкият до Хамас източник казва, че решението да бъде подготвено нападение е взето от Деиф, който командва военното крило на Хамас - Бригадите Ал Касам и Яхия Синуар, лидерът на Хамас в Газа, но е ясно кой е архитектът.

"Има два мозъка, но организаторът е един," казва източникът, допълвайки, че информацията относно операцията е била известна само на неколцина лидери на Хамас.

Секретността е била толкова голяма, че в Иран, която е заклет враг на Израел и важен източник на финансиране, обучение и оръжия за Хамас, са знаели само най-общо, че групировката планира голяма операция, но не са знаели кога ще се проведе тя и подробности около нея.

Върховният лидер на Иран Аятолах Али Хаменеи обяви във вторник, че Техеран няма участие в нападението срещу Израел.

От Вашингтон казаха, че въпреки че Техеран е бил съучастник, не разполагат с разузнавателна информация или доказателства, които да сочат за пряко участие на Иран в нападението.

Замисленият от Деиф план включва продължителни усилия за заблуда. Израел е подведена да повярва, че Хамас, която е съюзник на заклетия враг Иран, няма интерес към стартирането на конфликт и вместо това се фокусира върху икономическото развитие на Газа, където групировката управлява.

Но докато Израел започва да предлага икономически стимули на рабаотещите в Газа, бойците на групировката са били обучавани, често под носа на израелските военни, казва близък до Хамас източник.

"Подготвяме се за тази битка от две години," заяви Али Барака, който отговаря за външните отношения на Хамас.

Говорейки със спокоен глас, Деиф казва в записа, че Хамас многократно е предупреждавала Израел да спре своите престъпления срещу палестинци, да освободи затворници, за които твърди, че са измъчвани и да преустанови завземането на палестинска земя.

"Всеки ден окупаторите нахлуват в нашите села и градове на Западния бряг, влизат в домовете, убиват, унищожават и задържат. В същото време, те конфискуват хиляди акри от нашата земя и прогонват нашите хора от домовете им, докато престъпната обсада на Газа продължава."

Вече повече от година в Западния бряг - зона с дължина около 100 км и ширина 50 км, който е в центъра на Израелско-палестинския конфликт, откакто е завзет от Израел през 1967 г., има безредици.

Деиф казва, че Хамас е призовавала международната общност да сложи край на "окупационните престъпления", но Израел е засилила провокациите.

Той също така казва, че в миналото Хамас е молила Израел за хуманитарна сделка за освобождаване на палестински затворници, която обаче е била отхвърлена.

"С оглед на оргията на окупацията и на отричането ѝ от страна на международните закони и резолюции, както и с оглед на подкрепата от страна на САЩ и на Запада и международната подкрепа, ние решихме да сложим край на всичко това," заяви той.

Роден като Мохамед Масри през 1965 г. в бежанския лагер Хан Юнис в Газа, потайният лидер става известен като Мохамед Деиф, след като се присъединява към Хамас по време на първата Интифада, или палестинско въстание, което започва през 1987 г.

Учредителната харта на Хамас призовава за унищожението на Израел, а групировката е призната за терористична организация от страна на Израел, САЩ, ЕС, Канада, Египет и Япония.

Въпреки че лидерите на Хамас периодично предлагат дългосрочно примирие в замяна на палестинска държава върху цялата палестинска територия, окупирана от Израел през 1967 г., Израел гледа на това като на използването на хитрост.

Деиф е арестуван от Израел през 1989 г., а задържането му продължава около 16 месеца, според източника на Хамас.

Той има научна степен от Ислямския университет в Газа, където изучава физика, химия и биология. Деиф има афинитет към изкуството, като е оглавявал университетския комитет по развлеченията и е излизал на сцената в комедийни представления.

Издигайки се в йерархията на Хамас, Деиф разработва мрежата от тунели на групировката и развива уменията ѝ за приготвяне на бомби.

Той е начело на списъка с най-издирваните хора от страна на Израел от десетилетия и е считан за отговорен за смъртта на десетки израелци при самоубийствени бомбени атентати.

За Деиф оставането в сянка е въпрос на живот и смърт. Според източници от Хамас, той губи око и получава сериозни наранявания в единия крак при един от опитите за покушение срещу него.

Неговата съпруга, 7-месечният му син и 3-годишната му дъщеря са убити при израелско въздушно нападение през 2014 г.

Неговото оцеляване, докато ръководи въоръженото крило на Хамас, му е спечелило статута на палестински народен герой. Във видеа той е маскиран или се вижда само неговата сянка. Деиф не използва съвременни дигитални технологии, като смартфони, казва близкия до Хамас източник.

"Той е неуловим. Той е човекът сянка."