Палестинската организация Хамас, която предприе масираната военна атака срещу Израел на 8 октомври, е една от двете основни политически партии на палестинските територии.

Тя управлява повече от два милиона палестинци в ивицата Газа, но е най-известна с въоръжената си съпротива срещу Израел. Името ѝ е съкращение от Harakat al-Muqawama al-Islamiya, което означава Ислямско съпротивително движение. 

Десетки държави определят Хамас като терористична организация, въпреки че някои прилагат това определение само към нейното военно крило. Иран ѝ предоставя материална и финансова подкрепа, а според някои сведения, части от нейните висши лидери пребивават в Турция. 

Как се финансира Хамас? 

Поради факта, че е определена като терористична организация, Хамас няма достъп до официалната помощ, която Съединените щати и Европейският съюз предоставят на палестинските власти на Западния бряг, където управлява Организацията за освобождение на Палестина. 

В миналото палестинските емигранти и частни донори от Персийския залив са осигурявали голяма част от финансирането на движението.

Освен това някои ислямски благотворителни организации на Запад насочват средства към групи за социални услуги, подкрепяни от Хамас, поради което част от техните активи са замразени от Министерството на финансите на САЩ.

Икономическата ситуация в Газа е изключително тежка. Египет и Израел до голяма степен затварят границите си с територията през 2006-07 г., ограничавайки движението на стоки и хора към и от нея.

Двете страни поддържат блокада, отрязвайки Газа от света и принуждавайки повече от един милион палестинци да разчитат единствено на международна помощ. Израел позволява единствено на Катар да предоставя стотици милиони долари помощ чрез Хамас. 

Друга чуждестранна помощ обикновено достига до Газа чрез агенциите на ООН и Палестинската автономия на Западния бряг на река Йордан.

Години след началото на блокадата Хамас събираше приходи, като облагаше стоките, движещи се през сложната мрежа от тунели, заобикаляща египетския граничен пункт към Газа.

По този начин автономната територия си осигурява основни стоки, като храна, лекарства, строителни материали и евтин газ за производство на електроенергия, а също и оръжия. 

След като египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси пое властта през 2013 г., Кайро стана враждебен към Хамас, тъй като смята, че организацията подкрепя основните му вътрешни противници - Мюсюлманските братя. 

Египетската армия затвори повечето от тунелите, преминаващи през нейната територия, докато води антитерористична кампания срещу клон на самопровъзгласилата се Ислямска държава от нейната страна на границата на Синайския полуостров.

Египет позволи на някои търговски стоки да влизат в Газа през граничния пункт Салах ал-Дин през 2018 г. По данни от 2021 г., Хамас събира над 12 милиона долара на месец от данъци върху египетски стоки, внесени в Газа.

Към настоящия момент обаче Иран е един от най-големите благодетели на Хамас, като предоставя средства, оръжия и обучение на автономната територия. Общите оценки предполагат, че ислямската република осигурява около 70% от финансирането на палестинската терористична организация. 

Въпреки че Иран и Хамас за кратко влошиха отношенията си, след като подкрепиха противоположни страни в гражданската война в Сирия, в момента Иран предоставя около 100 млн. долара годишно на Хамас и други палестински групи, определени като терористични организации от Съединените щати. 

Санкциите, наложени след оттеглянето на Вашингтон от ядреното споразумение с Иран през 2018 г., обаче ограничават способността на Техеран да финансира чуждестранните си партньори.

Турция беше друг верен поддръжник на Хамас и критик на Израел след идването на власт на президента Реджеп Тайип Ердоган през 2002 г.  

Анкара настоява, че подкрепя Хамас само политически, но беше обвинена във финансиране на тероризма на Хамас, включително чрез помощ, отклонена от Турската агенция за сътрудничество и координация.

Как Хамас управлява ивицата Газа? 

Хамас пое властта в Газа, малко след като Израел се оттегли от територията през 2005 г. На следващата година Хамас спечели мнозинството от местата в законодателния орган на автономната област и сформира правителство. 

Организацията печели гласове чрез социалните услуги, които предоставя, както и заради противопоставянето си на предишните управляващи в лицето на Фатах, които много палестинци считат за корумпирани.

Фатах беше обвинявана и заради неуспешните преговори с Израел, които не успяха да извоюват отстъпки за палестинското население в Газа.  

Палестинците не са гласували за законодателен орган от 2006 г. насам, а последните президентски избори бяха пре 2008 г. Хамас създава собствена съдебна система и изгражда авторитарни институции на управление. 

На теория Хамас управлява в съответствие с базирания на шериата Палестински основен закон, който действа и в останалите части на Палестинската автономия.

На практика обаче мерките в Газа са по-рестриктивни от тези, предвидени в закона и включват контрол върху облеклото на жените и налагане на сегрегация по пол на обществени места. 

По-голямата част от палестинците не гледат с добро око на политическото разделяне на Западния бряг от ивицата Газа. 

Социологическо изследване от юни 2023 г. на Палестинския център за политика и проучвания показва, че една трета от палестинците смятат политическото разделение на двете палестински територии за най-вредното развитие за техния народ от създаването на държавата Израел през 1948 г. 

Същото проучване установява, че повече от половината палестинци в Газа и Западния бряг биха гласували за лидера на Хамас Исмаил Хание за президент, докато настоящият ръководител на автономията Махмуд Абас се ползва с подкрепата на само една трета от палестинците. 

Абас отложи за неопределено време националните избори, насрочени за 2021 г., позовавайки се на предполагаемия отказ на Израел да позволи на палестинците в Източен Йерусалим да гласуват.

Някои анализатори обаче подозират, че Абас има за цел да предотврати евентуална победа на Хамас на предстоящия вот, ако въобще някога има такъв, с оглед на последните събития.