Учените са единодушни - древна планета вероятно се е разбила в Земята преди милиарди години, изхвърляйки отломки, които са се слели в Луната, украсяваща нощното ни небе днес.

Теорията, наречена хипотеза за гигантския удар, обяснява много основни характеристики на Луната и Земята.

Но една мистерия в центъра й все още не е разбулена: какво се е случило с Тея? Преки доказателства за съществуването й няма. В Слънчевата система не са открити остатъчни фрагменти от планетата.

Много учени предполагат, че всички останки от Тея на Земята са се влели в огнения котел на вътрешността на нашата планета. Нова теория обаче предполага, че останките от древната планета са частично непокътнати, заровени под краката ни, съобщава CNN.

Разтопените части от Тея може да са се вградили в мантията на Земята след удара, преди да се втвърдят, като материалът от древната планета вероятно се намира над ядрото на Земята на около 2900 километра под повърхността, според проучване, публикувано в списание Nature.

Нова смела идея

Ако теорията е вярна, тя не само ще предостави допълнителни подробности за допълване на хипотезата за гигантския удар, но също така ще отговори на висящ за геофизиците въпрос.

Те вече са наясно, че има две масивни различни петна, вградени дълбоко в Земята. Масите, наречени големи нискоскоростни провинци - или LLVP, са открити за първи път през 80-те години. Едната се намира под Африка, а другата под Тихия океан.

Тези петна са широки хиляди километри и вероятно са по-богати на желязо, в сравнение със заобикалящата ги мантия, което ги прави забележителни, когато се измерват чрез сеизмични вълни. Но произходът на петната - всяко от които е по-голямо от Луната, остава загадка за учените.

Но разбирането за LLVP на д-р Иън Юан, геофизик и постдокторант в Калифорнийския технологичен институт и водещ автор на новото изследване, се променя завинаги, когато той присъства на семинар през 2019 г. в Държавния университет на Аризона, който очертава хипотезата за гигантския удар.

Тогава той научава нови подробности за Тея - мистериозния снаряд, който вероятно удря Земята преди милиарди години. Като обучен геофизик, той знае за мистериозните петна, скрити в мантията на Земята. И преживява просветление.

Ученият започва да преглежда научни изследвания, търсейки дали някой друг е предположил, че LLVP може да са фрагменти от Тея. Но няма подобна информация.

Първоначално, казва Юан, той съобщава теорията си само на своя съветник. „Страхувах се да се обърна към други хора, за да не ме помислят за луд“, посочва мъжът.

Интердисциплинарни изследвания

Юан за първи път излага идеята си в документ през 2021 г. Тя е отхвърлена три пъти. Рецензентите посочват, че липсват данни. Тогава той се натъква на учени, които правят точно изследванията, от които има нужда.

Тяхната работа предполага, че сблъсъкът на древната планета вероятно не е разтопил напълно мантията на Земята, позволявайки на останките от Тея да се охладят и да образуват твърди структури, вместо да се смесят с вътрешността на планетата.

Изчисленията показват, че ако Тея е с определен размер и консистенция при удара в Земята с определена скорост тя може да остави след себе си масивни парчета в мантията и да създаде отломките, от които е създадена Луната.

Изграждане на теория

Проучването на Юан, публикувано тази седмица, включва съавтори от различни дисциплини в редица институции по света.

Когато го питат дали очаква да срещне отпор относно тази нова концепция - че материал от древна извънземна планета е скрит дълбоко в Земята, Юан отговаря: „Искам да подчертая, че това е идея, това е хипотеза. Няма начин да я докажем. Приветствам други хора да се опитат да го направят.“

Идеята, че Тея е създала LLVP, без съмнение, е вълнуваща и привличаща вниманието хипотеза, но не е единствената. Друга теория, например, твърди, че LLVP, всъщност, представляват океанска кора, потъвала в дълбините на мантията в продължение на милиарди години.