Великобритания иска да направи още един опит за подобряване на световния рекорд за най-висока скорост на сушата и се нуждае от шофьор за своя свръхзвуков автомобил Bloodhound.

Кандидатите трябва да докажат, че могат да се справят със скорост от над 1 290 км/ч и да имат сериозен спонсорски договор.

Свръхзвуковият автомобил Bloodhound се намира в Музея на транспорта в Ковънтри откакто демонстрира впечатляващо представяне по време на тестове в южноафриканската пустиня Калахари през 2019 г.

За да бъде включен отново в състезание и да подобри рекорда за най-висока скорост на сушата, вероятно ще са необходими 12 млн. паунда (13.8 млн. евро).

Пандемията от COVID-19 осуети плановете за набирането на необходимите средства преди четири години, но лидерът на екипа Стюарт Едмъндсън е убеден, че сега е подходящото време за възобновяване на мисията.

Той възнамерява да подходи по начин, често срещан в други сфери на моторните спортове, при който шофьорът води със себе си значително финансиране и на практика си осигурява мястото.

Това е начинът, по който някои от великите пилоти във Формула 1, като Михаел Шумахер, получават своя шанс.

Едмъндсън не казва, че кандидатите трябва да имат конкретен опит, но те ще се нуждаят от правилните способности.

"Трябва да имат определени умения и опит. За да седне човек в Bloodhound, има нужда от конкретна нагласа. Всичко е свързано с дисцплината в една предизвикателна среда," казва той пред BBC.

От създаването на проекта Bloodhound до проведените в Африка тестове, шофьор е Анди Грийн - бивш пилот от Кралските военновъздушни сили, който поставя настоящия рекорд за най-висока скорост на сушата от 1 228 км/ч през 1997 г.

Той сега предава щафетата на следващото поколение, но ще продължи да изпълнява ролята на съветник.

Що се отнася до самата кола, тя е в добро състояние, твърди Едмъндсън.

Чувствителни компоненти, като реактивния двигател EJ200, са демонтирани и се съхраняват на сигурно място. Министърът на отбраната на Великобритания Грант Шапс е уверил екипа, че двигателят ще бъде отново на разположение, ако проектът бъде рестартиран.

Според Едмъндсън, автомобилът първо трябва да бъде разглобен и изграден отново с целта да атакува рекорда през юни/юли 2025 г. Както и преди, това ще се случи в Южна Африка.

При тестовете на Bloodhound през 2019 г. автомобилът развива максимална скорост от 1 010 км/ч., с което се нарежда сред осемте най-бързи на всички времена.

Забележителното в случая е, че тези този резултат е постигнат само с двигателя EJ200. Автомобилът е проектиран, така че да използва и едногоривна ракета.

Последващи изследвания са показали, че използвайки двете системи за задвижване едновременно, автомобилът би трябвало да се движи значително по-бързо от настоящия световен рекорд.

Подобно на Анди Грийн, Едмъндсън е имал успешна кариера в Кралските военновъздушни сили в момента продължава да работи с армията като консултант в сферата на декарбонизирането на самолетите.