Археолози са се натъкнали в началото на месеца на 100 000 древни монети в Маебаши, префектура Гунма, в Централна Япония, съобщава изданието Asahi Shimbun.

Монетите са открити на място, на което компания планира да построи завод. Археолозите са разкопали района и са открили 1 060 вързопа с монети, всеки от които съдържал по 100 от тях. Вързопите били вързани със сламено въже.

Снимка от разкопките, публикувана от Asahi Shimbun, показва стотици сиви, кръгли предмети и голяма дупка в земята. Няколко други реликви също са открити на мястото на разкопките, според Asahi Shimbun.

Археолозите са установили, че някои от монетите са от Китай и са на около 2 000 години. Те са изследвали 334 монети и са открили, че датират поне от 44 различни години.

Най-старата анализирана монета е бронзовата Ban Liang, която датира от Китайската империя през 175 преди Новата ера, а най-новата монета е от 1 256 г., според изданието. На най-старата монета са гравирани думите "Ban" и "Liang", като тя има дупка в средата.

Откритието на монетите в Япония е обявено, след като по-рано през месеца любител водолаз откри между 30 и 50 000 римски монети в близост до корабокруширал кораб в италиански води.

През септември мъж с метален детектор пък се натъкна на златни монети и бижута, датиращи до 500 г. от Новата ера, в Норвегия.