До 15 ноември е срокът по закон за смяна на летните гуми със зимни, предупреждава darik.bg. От сряда „Пътна полиция” започва да глобява шофьори, чиито моторни превозни средства са с износени гуми или с грайфер под 4 милиметра. Глобата е в размер на 50 лева.

Защо сменяме гумите?

Промяната в Закона за движение по пътищата влезе в сила от 21 януари 2017 г. Поправката обаче не задължава гумите да са зимни или летни, тъй като в страната има райони с по-мек климат, а при температури над 7 градуса зимните гуми се износват много по-бързо и каучукът им губи качествата си. 

От 15 ноември до 1 март всички автомобили трябва да бъдат с гуми с дълбочина на грайфера не по-малка или равна на 4 мм.

Кога да слагаме зимните гуми и защо

Смяната на гумите не е само, за да ви вземат парите. Летните и зимните гуми се правят по раличен начин и крайният продукт има различни свойства.

Летните гуми са от твърд каучук, който издържа на много високи температури, при които само леко омеква, но пък на студено става твърд като камък и губите сцепление.

Зимните гуми пък са от мек каучук, който е предназначен да работи добре на студено, но има опасност да "изгори" през лятото и да се втвърди.

Как да оборудваме автомобила за студените сезони

Шофирането с неподходящи гуми крие много опасности

Да, летните гуми се справят много добре на мокро, но когато е топло. Когато застудее навън, твърдият каучук се втвърдява много и все едно карате на пластмасови гуми без никакво сцепление.

Това се превежда в голяма вероятност от аквапланинг на мокро, а на сняг - в пилене на гуми на място, заривайки ви в снега. Също, ако прекалите с пиленето на гуми в снега, има вероятност да ги подпалите, колкото и студено да е навън.

Това че законът изисква само дълбочината на грайфера да е над 4 милиметра, не означава, че е добра идея да шофирате с летни гуми през зимата, особено ако ще се качвате в планината, където задължително трябва да имате вериги за сняг.

Те не са много скъпи, даже са много по-евтини от пътна помощ по средата на нищото в дълбокия сняг. Правилните гуми правят огромна разлика в такива ситуации, а и даже ще ви спестят гориво.

ЕС смекчава мерките срещу автомобилното замърсяване заради лобизъм?

Разликите между зимни и летни гуми не се свеждат само до вида каучук. Различна е и "шарката" на грайфера. На летните гуми има улеи, които минават по целия диаметър, предназначени за дъждовната вода.

На зимните гуми такива улеи обикновено няма или се формира подобен само на едно или две места, но той не е толкова ефективен за летен дъжд.

Недейте да експериментирате с грешни за сезона или стари гуми. Животът е по-ценен от парите, които бихте спестили, за да не си смените гумите.

Как да изберем правилния кемпер

Как да оборудваме автомобила за студените сезони?

Зимните месеци са времето, когато колата ви изисква специална грижа, за да се справи със студа, снега и заледяването. Марио Нецов от СБА препоръча пред Дарик следните добри практики за поддръжка на автомобила:

Освен смяната на гумите, смяната на акумулатора също е предписание, което би спестило много време и нерви. През студените месеци зарядът на един акумулатор, особено ако е по-стар, може да намалее значително.

Подготовете специален комплект с необходимите неща за спешни ситуации по време на зимата като антифриз, сол за разбиване на лед и вериги за гумите. Също така, включете в комплекта си четка за сняг и лопата, за да можете да почистите колата си, ако е необходимо.