Стратегическият фонд за развитие (SDF) на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Dronamics - първата карго-дрон компания в света с лиценз да развива дейност в Европа, обявиха, че са подписали договор за създаването на съвместно дружество за производството на товарни дронове Black Swan (Черният лебед) с цел задоволяване на глобалното търсене и изискванията на международните и местни клиенти на Dronamics.

Смесеното дружество ще изгради първия завод за серийно производство на летателния апарат Black Swan на Dronamics.

В края на 2022 г. SDF инвестира в Dronamics чрез своето подразделение за рискови капитали и за момента е най-големият инвеститор в компанията.

Договорът за съвместно предприятие, подписан на Авиоизложението в Дубай, надгражда инвестицията и меморандума за разбирателство, подписан между SDF и Dronamics през миналия месец.

“SDF е ангажирана с инвестициите във финансово устойчиви партньорства, които допринасят за изграждането на производствени и технологични възможност в ОАЕ.

Възползвайки се от технологията за дронове на Dronamics и логистичната екосистема и усъвършенстваната инфраструктура на ОАЕ, това смесено дружество ще осигури производствената база за това усъвършенствано технологично решение, което смятаме, че ще промени правилата на играта в логистичния сектор в сегмента на доставките от центрове за изпълнение до магазини или клиенти”,  заяви Абдула Насър Ал Джаабари, управляващ директор и главен изпълнителен директор на SDF.

“Това смесено дружество ще придвижи нашата усъвършенствана технология за товарни дронове до пазара в големи мащаби. Нашето сътрудничество с SDF, която е стратегически инвеститор в Dronamics, засилва визията ни за предоставяне на доставки в рамките на деня за всички, използвайки изключителната инфраструктура в ОАЕ.

Ние смятаме, че заедно ще направим революция в сектора на логистиката и въздушните товарни превози, възползвайки се от огромните възможности, в ОАЕ и на глобалния пазар”, каза от своя страната Свилен Рангелов, съосновател и главен изпълнителен директор на Dronamics.

“Споразумението е пример за това как SDF комбинира различните си инвестиционни подходи, за да постига финансова и стратегическа възвръщаемост по оптимален начин.

Посредством смесеното дружество ще изградим завод в ОАЕ, който ще започне серийно производство през 2025 г. и ще бъде с капацитет да произвежда до 300 дрона Black Swan годишно,” заяви Кристиан Йенс Цийхе, изпълнителен директор на SDF.

Разработеният от Dronamics иновативен, дистанционно пилотиран самолет може да транспортира до 350 кг на разстояние от 2 500 км и представлява скок във въздушната логистика на дълги разстояния с голям полезен товар.