В днешно време, когато всички говорят за AI, самата дефиниция за дигитализацията и за компютърните системи се променя. Нашата цел е не просто да увеличим тяхната мощност, а да ги направим подходящи за изпълнението на специфични задачи. 

Това заяви заместник-директорът по управление на данни на Fujitsu Йохен Ридисер, който беше сред участниците в технологичния форум на Fujitsu и VMware в София, посветен на дигитализацията на бизнеса. 

"Бъдещето на индустрията са квантовите компютри. Ние разработваме квантов компютър с капацитет от 1000 кюбита, който трябва да бъде готов до 2025 г.

За сравнение, най-мощните подобни конфигурации в момента са от порядъка на 500 кюбита. Fujitsu е и петата организация в света по брой на обучените алгоритми за изкуствен интелект", заяви Ридисер. 

По думите му развитието на изкуствения интелект за бизнеса е областта, в която компанията е най-силна. 

"В момента е в ход преход, в рамките на който трябва да променим целия си портфейл и да го фокусираме върху нуждите на клиентите и конкретните проблеми, които те искат да решат.

Трябва да ускорим партньорствата си, като част от концепццията е да бъдем все по-гъвкави. Това е бъдещето на Fujitsu", обясни техническият директор на групата Рене Хюбел. 

Той каза още, че новите технологии постепенно изместват старите, но това не може да стане изведнъж, тъй като много от големите компании разполагат с т. нар. "legacy" инфраструктура от предишни години, която не може да бъде просто изоставена, а трябва да бъде променена. 

Мирко Ледич, който е регионален директор на VMware за Централна Европа, коментира, че България, както и останалите държави от региона, могат да предоставят много добри примери за напредъка в областта на дигитализацията.

Според него, това се дължи до голяма степен на факта, че и правителствата имат мотивация да ускорят този процес. 

"Мотивацията на бизнеса и на държавата е свързана и с това, че младите хора искат да общуват с администрацията по същия начин, по който общуват и в социалните мрежи.

А с отварянето на Европейския съюз те могат да избират къде да живеят и да работят. Затова източноевропейските държави искат да направят така, че да ги задържат тук, включително и чрез предоставяне на по-съвременни административни и социални услуги", казва още Ледич. 

Според представителите на Fujitsu и VMware, ролята на правителството е и да ускори усвояването на средствата по европейските програми, предвидени за дигитализация. 

"Голямо предизвикателство е да изградите модерни публични услуги "от нулата". Но от дигитализацията печелят всички сектори на икономиката", коментира Хюбел.