Цената на криптовалутата Солана скочи на фона на продължаващото поскъпване на т. нар. алткойни и на положителното изказване за нея от страна на технологичния инвеститор Кати Ууд.

Късно снощи Солана поскъпваше с близо 20%, до 66.42 долара, като почти е утроила стойността си за последния месец. Повишението само за последните 7 дни е от над 50%.

Скокът в цената идва ден, след като главният изпълнителен директор на Ark Invest Кати Ууд аплодира в интервю за CNBC представянето на криптовалутата през тази година.

“Солана се справя наистина добре,” заяви тя. “Етерът беше по-бърз и по-евтин от биткойна в миналото. Така се сдобихме с етер. Трансакциите със Солана са още по-бързи и рентабилни от тези с етер.”

Ууд заяви, че “наистина харесва Солана”, но в същото време отбеляза, че времето, в което мрежата ѝ не работи по различни причини, “е много повече, в сравнение с Етериума.”

“Хората търпят това, защото може би размерите на трансакциите не са толкова големи или по някаква причина не са толкова важни, като основният им приоритет са скоростта и ниските разходи,” казва Ууд. “Всяка от мрежите ще има своето място на пазара.”

Солана, която е шестият най-голям крипто токен по пазарна капитализация, според CoinGecko, стана любимец на крипто общността по време на бичия пазар от 2021 г.,тъй като беше представяна с визия на нещо като Етериум, но без бавните и скъпи трансакции.

Активността при Солана расте през цялата година, най-вече при стейкинг протоколи, като Jito, според доставчика на данни Kaiko. Токенът оглави класацията на най-търгуваните алткойни на наличните в САЩ борси през тази година, изпреварвайки доджкойн, лайткойн, MATIC и XRP.

В последно време токенът следва едно по-всеобхватно поскъпване на пазара, предвождано от биткойна, което започна на 24 октомври, когато най-популярната криптовалута премина границата от 35 000 долара за първи път от май 2022 г.

Малко след това дойде поскъпването и при етера, който достигна психологическата граница от 2 000 долара. В исторически план поскъпване при алткойните обикновено идва след движението на етера.

“След 24 октомври биткойнът започна да губи инерция, което по време на бичи пазари при биткойна кара трейдърите да преминават към алткойни в търсене на огромни печалби,” казва Миколай Закржовски, анализатор в CryptoQuant.

По същото време преди година токенът беше изправен пред критичен момент, след като фалитът на FTX понижи стойността му със 70% за два дни и за кратко той се търгуваше на цена под 10 долара.

Смята се, че FTX и нейният осъден вече бивш ръководител Сам Банкман-Фрийд са осигурили значителни средства в началото на проекта Солана.

Солана поскъпва с над 500% тази година и е една от най-добре представящите се криптовалути през 2023 г. За сравнение, биткойнът и етерът поскъпват със 120% и 68%, респективно.