Музеят Лувър в Париж добави „национално съкровище“ към колекцията си четири години, след като то беше открито по време на разчистване на къща.

„Христос осмиван“ от флорентинския художник Чимабуе е намерен в къща на възрастна жена в град Компиен през 2019 г. Тя държи рядкото произведение на изкуството, което смята за гръцка религиозна икона, в кухнята си.

Нищо неподозиращият собственик на произведението не знае откъде е дошла картината, казва специалистът по изкуство Джером Монкукил, който е помолен да извърши тестове на картината след откриването й.

Платното, което датира от 1280 г., донесе почти 24.2 милиона евро (26.8 милиона долара) на търг през октомври 2019 г. - повече от четири пъти над оценката преди продажбата, припомня CNN.

Но тогава френското правителство се намеси, за да блокира износа й, давайки на картината статут на „национално съкровище“. Този ход запази изключително рядката картина в страната в продължение на 30 месеца, през което време правителството събра средства, за да я купи.

Впоследствие министърът на културата на Франция Рима Абдул Малак и президентът и директор на музея Лувър Лоранс де Кар обявиха, че картината е част от колекцията на музея.

„Тези придобивания са резултат от изключителната мобилизация на музея Лувър, която позволява да се запазят във Франция произведения, желани от най-големите музеи в света, и да бъдат достъпни за всички“, се казва в изявление на министерството, без да се предоставят повече подробности за това как са събрани парите.

Властите наричат картината „ключов крайъгълен камък в историята на изкуството, отбелязващ завладяващия преход от икона към живопис“.

Само около 15 от творбите на Чимабуе са известни, поради което картината „е национално богатство от голямо значение“, добавят от министерството.

Платното ще се присъедини към много по-голямата картина на Чимабуе Maestà в колекцията на Лувъра, като двете творби ще бъдат част от изложба през пролетта на 2025 г.

Чимабуе е псевдонимът на художника Бенчивиени до Пепи, роден във Флоренция около 1240 г. Той е известен като откривател и майстор на Джото, смятан за един от най-великите художници от епохата преди Ренесанса.

„Христос осмиван“ е част от диптих, състоящ се от осем сцени, съсредоточени върху разпъването на Христос.

Националната галерия в Лондон е дом на друга сцена от творбата - „Богородица с младенеца с два ангела“, която галерията придоби през 2000 г. Тя е изгубена от векове, преди британски аристократ да я намери в дома на предците си в Съфолк, според AFP.

Трето платно - „Бичуването на Христос“, може да се види в колекцията Frick в Ню Йорк.