През последните няколко години надеждите и финансовото състояние на много хора и компании от Силициевата долина бяха обвързани с технологиите около генеративния изкуствен интелект, за чието популяризиране помогна OpenAI.

Много експерти от индустрията определят дебюта на ChatGPT в края на миналата година като събитие от ранга на представянето на iPhone, поставяйки началото на потенциална промяна в начина, по който хората общуват с компютрите.

Точно както покойният Стив Джобс беше лидерът на Apple, представящ привлекателността на iPhone и на персоналните компютри пред широката общественост, OpenAI също имаше своя харизматичен лидер в лицето на Сам Алтман.

След като Алтман вече не е главен изпълнителен директор (поне към този момент) след изненадващото му освобождаване в петък, сравненията с Apple не спират.

Джобс беше уволнен като главен изпълнителен директор на Apple през 1985 г. - ход, който е част от легендите в Силициевата долина, тъй като след завръщането му през 1997 г. Apple намери начин, в крайна сметка, да се превърне в компанията с най-голяма пазарна стойност в САЩ.

Алтман, който преди това ръководеше акселератора за стартъп компании Y Combinator, прекара последната година в срещи със световни лидери и участия в технологични събития, което превърна 38-годишния ръководител в знаменитост в индустрията, по подобие на Джобс, Марк Закърбърг от Meta, Джеф Безос от Аmazon и Илон Мъск от Tesla.

Заедно с Алтман, бордът на директорите на OpenAI отстрани и Грег Брокман от поста председател. По-късно в петък Брокман заяви, че напуска компанията.

“Това, което се случи днес в OpenAI, беше преврат в борда на директорите, какъвто не сме виждали от 1985 г., когато бордът на директорите на Apple прогони Стив Джобс,” заяви дългогодишният инвеститор в стартъп компании Рон Конуей.

“Шокиращо и безотговорно е и не е справедливо спрямо Сам и Грег или всички създатели в OpenAI,” допълни той.

Акционери в OpenAI вече полагат усилия за връщането на Алтман, информира CNBC, позовавайки се на запознати източници.

Microsoft, Tiger Global, Sequoia Capital и Thrive Capital са сред основните акционери в OpenAI, които се опитват да върнат Алтман на поста му, според същите източници, пожелали анонимност.

The Verge информира през уикенда, че Алтман изпитва “противоречиви чувства” относно вероятността да се завърне.

Днес обаче стана ясно, че Сам Алтман, в крайна сметка, няма да се завърне на поста главен изпълнителен директор на OpenAI.

Бившият ръководител на Twitch Емет Шиър ще заеме временно длъжността, информира изданието The Information, цитирайки уведомление на члена на борда на директорите Иля Суцкевер до служителите на компанията.

Шиър е съосновател на Twitch, като по-рано през годината напусна платформата за видео стрийминг, която е собственост на Amazon.com Inc.

Как реагира Силициевата долина на случващото се в OpenAI

Мат Шлихт, главен изпълнителен директор на стартъп компанията Octane AI, заяви пред CNBC, че Алтман и Брокман са “направили достъпна технология, за която само сме си мечтали” и определи това като “най-вълнуващото и силно развитие на нашето време.”

Octane е един от многото стартъпи, които използват т. нар. големи езикови модели, които OpenAI оформя в своето GPT семейство от софтуерни инструменти.

“Познавам Сам и Грег от повече от десетилетие, а те са невероятни и вдъхновяващи лидери,” казва Шлихт. “Бях изпълнен с тъга, след като чух за тяхното преждевременно напускане. Иновациите в света изведнъж спряха.”

Раян Джансен, главен изпълнителен директор на Zenlytic, споделя нагласите на Шлихт.

“Tова разтърси общността на AI,” казва Джансен, допълвайки, че представители на технологичната индустрия са объркани относно обстоятелствата около уволнението на Алтман и какво означава това за OpenAI в бъдеще.

“Сам и OpenAI бяха катализаторът, който показа на света на какво е способен AI,” казва още Джансен. “Голяма част от въодушевлението и дейността в сферата на AI в момента са свързани директно с тяхната основополагаща работа.”

В пост в социалната мрежа X главният изпълнителен директор на Airbnb Брайън Чески определи Алтман като “един от най-добрите основатели на компании на неговото поколение”, който “има огромен принос за нашата индустрия.”

Сътресенията в OpenAI може да предоставят на конкурентите предимство на пазара за усъвършенствани големи езикови модели.

От получаващите голямо финансиране стартъпи, като Anthropic и Cohere, до гиганти в сферата на облачните технологии, като Google и Amazon, компании вероятно ще търсят “следващата най-добра алтернатива,” предвид очакваната нестабилност в OpenAI, казва анализаторът Патрик Муурхед.

“Те не са единствените в този сектор,” допълва той.

Репутацията на OpenAI понася голям удар в период, в който компаниите решават какви модели ще използват като градивни елементи на технологията, казва Джош Уолф, партньор в компанията за рисков капитал Lux Capital.

“Имаше усещане за стабилен, предвидим, надежден и уважаван прогрес и ангажираност и комуникация с индустрията,” казва Уолф. “Естеството на този изненадващ ход сигнализира за пълна непредсказуемост, което е ужасно за компаниите, които си правят панове да работят или да се доверят на OpenAI.”

Необичайната структура на OpenAI

Голяма част от предизвикателството във връзка с разбирането на OpenAI е необичайната ѝ фирмена структура.

Бордът на директорите на OpenAI контролира организацията с нестопанска цел, част от която е корпорацията и “изпълнява ролята на цялостен ръководен орган за всички дейности на OpenAI,” се казва в блогпоста, с който беше обявно освобождаването на Алтман.

В публикацията се посочва, че “направен преглед от страна на борда” е установил, че Алтман “не е бил последователно откровен в комуникацията си с борда, възпрепятствайки способността му да упражнява своите отговорности.”

Уволненията на високопоставени главни изпълнителни директори на стартъпи в Силиконовата долина обикновено включват извършени нередности, а не просто философски различия относно това в каква посока се е насочила компанията.

Инвеститори казват пред CNBC, че хибридният модел на OpenAI е притеснителен от самото начало.

Сега компанията е изправена пред риска от сериозно изтичане на мозъци, ако част от служителите решат да последват Алтман в следващия му проект или да преминат в конкурент от индустрията.

Мвждувременно, Алтман си е създал такова име, че не би имал проблем с набирането на средства за нов проект от инвеститори, които гледат на него като на следващото голямо технологично светило.

“Сам Алтман е моят герой,” заяви в пост в X бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид. “Той изгради компания от нищото до 90 млрд. долара пазарна стойност и промени общия ни свят завинаги.

Нямам търпение да видя какъв ще е следващият му ход. Аз и милиарди хора ще се облагодетелстваме от бъдещата му работа – тя ще бъде просто невероятна.”

Чески от Airbnb заяви, че е разговарял с Алтман и Брокман и те имат “пълната му подкрепа.”

“Натъжен съм от това, което се случи,” написа Чески. “Те и останалата част от екипа на OpenAI заслужават повече". В отделен пост той заяви, че Алтман е “един от най-добрите основатели на компании на неговото поколение.”

Що се отнася до Microsoft, чийто главен изпълнителен директор Сатя Надела не е бил подготвен за промените, няколко рискови капиталисти казват, че са изненадани от това, че компанията може да не е наясно с това какво се готви предвид милиардите долари, които е инвестирала в OpenAI.

“Microsoft може да поискат място в борда на директорите следващия път, когато решат да инвестират 15 млрд. долара в стартъп,” казва Закари Липтън, преподавател по машинно обучение в университета Карнеги Мелън.

Анализаторът Муурхед казва, че Microsoft може да “намерят начин да купят компанията и да сложат Сам Алтман начело.”

Независимо от настоящия хаос, Липтън очаква инвеститорите да останат положително настроени към изкуствения интелект заради това колко обещаваща е технологията.