OpenAI води преговори за продажбата на акции, която би повишила пазарната оценка на компанията от 29 млрд. до между 80 и 90 млрд. долара, информира Wall Street Journal, позовавайки се на запознати източници.

Служителите ще имат право да продават свои акции вместо компанията да емитира нови, според изданието.

През април OpenAI набра малко повече от 300 млн. долара финансиране от компании, като Sequoia Capital, Andreessen Horowitz, Thrive и K2 Global, при пазарна оценка от 29 млрд. долара.

Това бяха отделни средства от голямата инвестиция, обявена от Microsoft по-рано през годината, която беше финализирана през януари. Смята се, че инвестицията на софтуерния гигант е на стойност около 10 млрд. долара.

Популярният асистент на OpenAI с генеративен изкуствен интелект (AI) ChatGPT е в основата на една от най-големите истории на успеха в последно време, откакто стана достъпен за всички преди около девет месеца.

Тази седмица TechCrunch информира, че ChatGPT предстои да стане много по-привлекателен, като потребителите ще могат и да разговарят с чатбота.

Компанията за технологии в сферата на изкуствения интелект, която е 49% собственост на Microsoft, обяви в края на август, че очаква да генерира 1 млрд. долара приходи през 2023 г.