Работата навън през зимата е трудна. И не само защото е студено - вятър, лед, дъжд, киша, сняг, студ, слана - зимата може да се опише като постоянна битка със стихиите.

И ако работите навън по цял ден - например в строителството, не можете да се промъкнете обратно вътре, за да се стоплите. Трябва да намерите начин да спечелите тази битка със стихиите, посочва darik.bg.

Щом усетите студа до костите си, играта свършва - няма значение колко сте издръжливи. Работата ви ще се забави, ставите ще ви болят, а здравето ви ще пострада (физически и психически).

Най-новият щам на Ковид-19 „Ерис“ заобикаля имунитета, придобит след инфекция или ваксинация

Въпреки че има закони и насоки за минималните температури за тези щастливи работници на закрито, няма законова минимална температура за работа навън в студа - но все пак трябва да сте защитени.

За щастие, има някои неща, които можете да направите, за да направите работата през зимата малко по-малко предизвикателна. Подгответе се да спечелите войната срещу зимата с тези 12 съвета за поддържане на топлина при работа навън:

 • Започнете деня с топлина
 • Носете допълнителни слоеве дрехи
 • Вземете си термобельо
 • Покрийте кожата си
 • Стоплете краката си
 • Загрейте ръцете си
 • Останете сухи
 • Продължавайте да се движите
 • Отдъхнете си от студа
 • Яжте топли ястия и закуски
 • Вземете термочанта
 • Завършете деня на топло

Кунчев: Сезонният грип се очаква в края на януари

1. Започнете деня с топло

Започването на деня в топлина може да бъде толкова просто, колкото:

 • Използване на бутилка с гореща вода (или електрическо одеяло)
 • Вземете топъл душ 
 • Предварително затоплете дрехите си (в гардероба или на радиатора)
 • Изяжте топла закуска 

Допълнителен съвет, който трябва да запомните, е, че искате да ви е топло, а не да се потите! Потта и другата влага могат да ви простудят повече.

Едно е да ви е топло вкъщи - там вие контролирате отоплението и домашния уют, но все пак искате да ви е топло, когато отидете на работа или пък на пътуване в студен ден.

Носете шапка и ръкавици. Ако пътувате с кола до работа, можете да включите и отоплението.

От утре в аптеките: Противогрипни ваксини, които се впръскват в носа

2. Носете допълнителни слоеве дрехи

В студеното време се нуждаете от допълнителни слоеве за работа навън. В най-студените дни ще ви трябват поне три слоя, които да предпазват торса и жизненоважните ви органи от студа.

 • Основен слой (втора кожа)
 • Среден слой (изолация)
 • Външен слой (защита от атмосферни влияния)

Наслояването е наистина полезно за работа на открито, защото можете да добавяте и премахвате слоеве в зависимост от метеорологичните условия и физическата интензивност на работата.

Започва ли да вали сняг? Добавете водоустойчив външен слой. Потите се? Свалете един слой, за да се охладите.

Избягвайте памука, особено в основните и външните слоеве. Памукът абсорбира вода (пот, дъжд, сняг) - тази влага ще се просмуче и бързо ще ви стане студено.

Памучните дрехи не са подходящи за основен слой. Памукът ще попие влагата, която може да се натрупа, но няма да изсъхне, което ще ви накара да измръзнете.

Първи признаци на настинка: Десет начина за справяне още в зародиш

3. Вземете си термобельо

Термооблеклото е вид основен слой, насочен към задържане на топлината. Ако трябва да се борите със студа, термобельото е с висок акцент върху топлината. За повечето работещи на открито, които искат да запазят топлината си, термобельото е най-добрият начин.

Най-добрите модели термобельо ще се стремят да ви държат топли (задържайки топлината на тялото ви) и сухи (избягвайки изпотяването).

4. Дръжте кожата си покрита

Всяка открита кожа е място, където може да проникне студ. С допълнителните слоеве трябва да можете да се движите и да работите, без да излагате тялото си на зимния студ. 

5. Стоплете краката си

Студените и изтръпнали крака са често срещано оплакване сред работещите на открито през зимата. Земята е замръзнала, често покрита със сняг или лед, и краката ви може да са в контакт с тази повърхност през по-голямата част от деня.

И така, как можете да поддържате краката си топли навън през зимата?

Какво е постковид ваксинационен синдром

Най-простото начало е допълнителен чифт чорапи! Помните ли какво казахме за наслояването? Е, това важи и за краката! Но чорапите не са единственото ви оръжие срещу студените крака! Най-голямата разлика може да откриете, когато преминете към подходящи обувки.

Ако често работите навън през зимата, зимните ботуши с изолирана подплата ще ви помогнат да запазите краката си топли през целия ден. Може да се наложи да увеличите размера си, за да оставите място за допълнителните чорапи.

Пробвайте ги със зимните си чорапи, за да намерите правилния размер - не искате ботушите ви да са прекалено хлабави и да създават опасност от спъване. Непромокаемите зимни ботуши ще ви помогнат да запазите чорапите си сухи.

6. Останете сухи

Сега, когато сте положили всички усилия, за да се стоплите, трябва да се стоплите. Единственото нещо, което ще ви накара да изстинете за миг, е влагата. Вече говорихме за потта, която ви охлажда, но какво да кажем за водата отвън?

Сняг, дъжд, киша, градушка, студ. При този тип зимно време се затруднявате да се стоплите. А ако работите навън, има вероятност да сте в кал и лед, без особена защита от природните стихии.

Полицията стартира акция „Зима”

Ако започнете с добър непромокаем външен слой (палто, панталон, ръкавици и ботуши), можете да избегнете намокрянето на първо място, но водата има начин да си проправи път през повечето прегради - това е само въпрос на време!

Вземете си дрехи за смяна. Ако има и най-малката вероятност да се намокрите до обяд, не се оставяйте без дрехи за смяна. Ако се намокрите, наличието на втори комплект дрехи за преобличане може да бъде разликата между един ужасен и един добър работен ден.

Като минимум винаги имайте на разположение чорапи и ръкавици за смяна.

8. Движете се

Помислете за моментите, в които си спомняте, че ви е било студено навън. Дали е било, когато сте чакали някого, говорили сте с някого или сте стояли статично по друга причина?

Когато работите усилено по дадена задача, движите се и вършите нещата, тялото ви е доста добро в генерирането на топлина. В слънчев зимен ден това може да ви се стори освежаващо. Но когато стоите неподвижно, се охлаждате и започвате да усещате студ.

Наближава крайният срок за смяна на летните гуми със зимни

Когато сте навън през зимата, най-добрият начин да се стоплите е да се движите - ако трябва да проведете среща или да изчакате нещо (или някого) да пристигне, преместете се на закрито, ако можете - в идеалния случай на отопляемо място.

9. Отдъхнете си от студа

Повече почивки може да звучи лошо за производителността, но през зимата е точно обратното. Ако ви е студено и се чувствате зле, темпото ви на работа ще спадне до охлювско. Да си вземете почивка, за да се стоплите, е най-добрият начин да върнете тялото си в работоспособно състояние.

В идеалния случай трябва да разполагате с отопляема зона за почивка, където да си починете. Ако това не е възможно, трябва поне да можете да отидете на някое защитено място, за да си починете.

В наистина студените дни, особено в лошото време, ще ви трябват по-чести почивки, за да изкарате деня, така че да можете да се подсушите, да свените мокрите дрехи и да хапнете нещо топло за енергия.

Отпада задължителната карантина за Ковид

10. Яжте топли ястия и закуски

Работата навън през зимата изисква много енергия - за да се свърши работата и да се запази топлината. Една топла закуска или храна може да ви даде тази енергия и да добави така необходимата топлина към тялото ви. През зимата можете да си позволите да ядете малко повече, ако работите навън.

Ако работите на временно работно място, например на строителна площадка, или на отдалечено място, може да нямате достъп до електричество или кухненски съоръжения, за да затоплите храната си.

Нямате достъп до кухня или микровълнова печка на работното си място? Затоплете я вкъщи и използвайте изолирана кутия за обяд или термочанта, за да запазите храната си топла до обяд.

Надяваме се, следвайки съветите по-горе, да сте се стоплили по време на работа, дори и да сте навън, но точно както започнахте деня с топълина, трябва и да го завършите така.

БЛС: Лекарите ще избират дали да изписват хартиена или електронна рецепта

Важно е да се стоплите, след като сте били навън в студа, така че трябва да отидете на топло място, да се преоблечете в топли и сухи дрехи и да се насладите на топла храна или напитка.

Оставете време на тялото си да се загрее, поддържайте краката си топли с чехли и можете да използвате бутилка с гореща вода за малко директно загряване. Вземете топла вана или душ, ако имате нужда от допълнителна топлина.