Големите такси за багаж често са неочакван разход, когато става въпрос за пътуване със самолет.

Можете да бъдете привлечени от изгодни цени на самолетни билети, само за да отделите цяло състояние за таксите багаж след това.

За щастие, има няколко трика, които ще ви помогнат да качите на борда повече, отколкото предполагате.

Вижте съветите на стюардесите, често пътуващите и опитните пътешественици, събрани от Daily Mail.

Не летете с нискотарифни компании

Ако наистина трябва да вземете много багаж на борда, ще откриете, че традиционните авиокомпании са най-щедри в това отношение. Това е особено вярно за полетите на къси разстояния, където цената на билета често е в пъти по-ниска от таксата за допълнителен ръчен или чекиран багаж.

Възползвайте се от възможностите за лоялни клиенти

Ако получите статуса лоялен клиент на дадена авиокомпания, това автоматично увеличава допустимия ви багаж.

Освен това ще добави възможността за допълнителен багаж във всички авиокомпании, които си партнират с нея – например всички членове на алианса Oneworld за притежатели на карти на British Airways. Сред тях са American Airlines, Qatar Airways, Cathay Pacific, Qantas и други.

Използвайте трика на въглавницата от TikTok

@kristenashleyblack #répondre à @spidermark790 made it to Daily Mail & everything lol #mostviralvideo ♬ son original - Kristen Black

Потребителят на TikTok Кристен Блек „запали“ платформата, когато сподели гениално видео, показващо как си прави възглавница за врата от дрехи.

Наричайки го „перфектния трик за опаковане“, жителката на Атланта казва, че го е пробвала, за да направи полета си на борда на Ryanair по-поносим, да остави място в чантата си за сувенири и да избегне плащането на допълнителен багаж.

Към днешна дата видеото, озаглавено „Спестете място, спестете пари“, е събрало близо един милион харесвания в TikTok. Други инфлуенсъри също споделят видеоклипове, които показват как пълнят празни калъфки за възглавници с дрехите си в подобен трик за пътуване.

Преразпределете тежестта

Чекираният багаж винаги се мери, но е много по-малко вероятно ръчният багаж да бъде поставен на кантара от персонала на авиокомпанията. Той по-често просто се „проверява по размер“ по отношение на неговата дължина и ширина, отбелязват от Skyscanner.

Ако се притеснявате, че куфарът за чекиране може да е твърде тежък, сложете предмети с по-голямо тегло, като книги, зарядни устройства и други, в ръчния си багаж.

Чекирайте се онлайн

Ако пътувате с малко по-тежък ръчен багаж, се чекирайте онлайн, за да сте сигурни, че той няма да бъде претеглен на гишето. Така можете да преминете направо през охраната и да стигнете до гейта, където е много малко вероятно член на персонала да премери тежестта на багажа ви.

Използвайте чанта от безмитните магазини

Авиационните професионалисти споделят страхотен трик за промъкване на допълнителен ръчен багаж в самолета, без да бъде таксуван. Можете да го маскирате като покупка от безмитните магазини, тъй като торбите от там не се броят за ръчен багаж.

Специална поръчкова чанта за под седалката

@lilythompstone #stitch with @Lily Thompstone ♬ original sound - Lily Thompstone

Когато потребителят на TikTok Лили Томпстоун публикува видеоклип на нейната чанта за 12 евро, която пасва идеално на размерите за багаж на Ryanair, видеото предизвиква фурор.

На него се вижда как партньорът на Лили поставя розовата чанта в кутията за проверка на багажа преди тридневно пътуване до Прага. „Не мога да повярвам, че тези чанти вършат работа“, пише Лили към видеото.

Чантата е произведена от марката Narwey в точния размер на авиокомпанията - 40 см на 20 см на 25 см. Ryanair позволява на пътниците да качат една малка лична чанта на борда безплатно, като тя трябва да се побира под седалката и не трябва да надвишава дадените размери.

Вакуимни пликове

Видео на блогърката Джес, която поддържа акаунт в TikTok, наречен Sideofsequins, става особено популярно. В него тя споделя своя трик за поставяне на повече вещи в ръчния багаж, без да плащате допълнително.

Във видеото, събрало 99 000 харесвания към днешна дата, блогърката поставя дрехи за девет дни във вакуумни торби, преди да ги сложи в ръчния си багаж. Имайте предвид обаче, че това води до сериозно намачкване на дрехите и вероятно ще ви трябва ютия, за да се справите с него.

Летете в бизнес класа при пътувания на кратки разстояния

Въпреки че това няма точно да ви спести пари, в бизнес класа разполагате с доста повече килограми чекиран багаж, така че е вариант, ако няма как да се отървете от допълнителните куфари.

Ако пък смятате да пазарувате, можете в едната посока да летите в икономична класа, а наобратно да надградите до бизнес и да се възползвате от повечето чекиран багаж.