Има много и строги правила, когато става дума за летищна сигурност.

Това обаче не пречи хората непрекъснато да се опитват да промъкнат незаконни предмети покрай властите.

2022 г. не прави изключение, когато американските летищни служби за сигурност са конфискували доста изумителни предмети - от фентанил в бонбони до истинска граната.

Американската администрация по сигурността на транспорта публикува най-необичайните си находки на контролно-пропускателните пунктове на летищата в YouTube.

На международното летище Джон Ф. Кенеди в Ню Йорк служители спират пътник, пътуващ с два буркана фъстъчено масло в чекирана чанта, след като храната задейства аларма.

Вътре митничарите откриват разглобен пистолет 22-ри калибър, „изкусно скрит в нещо, което е опаковано да изглежда като два неотворени буркана с фъстъчено масло“.

В Милуоки някой се опитва да пренесе истинска граната през охраната на летището, а във Форт Лодърдейл пътник се опитва да скрие пистолет в сурово пиле.

В Лос Анджелис пък някой пробва да прикрие фентанил в опаковките на бонбони Skittles.

Има определени предмети, които категорично са забранени за пренасяне в ръчния багаж, като огнестрелни оръжия, експлозиви, запалими вещества, ножове, самобръсначки, реплики на оръжия, както и течности над 100 мл.

Други са разрешени само в регистриран багаж, като брадви например.

Пътуващите, които не са сигурни дали е разрешено да пренесат даден артикул в ръчния или регистрирания си багаж, винаги могат да проверят на сайтовете на летищата или авиокомпаниите, както и на тези на летищните власти в различните държави.