Голямото предлагане на овце в Австралия доведе до сериозно понижение в цените, което кара част от фермерите да умъртвяват животните си или да ги подаряват, за да намалят разходите.

Цената на овнешкото се е понижила със 70% в последната година - до 1.23 долара за кг, според данни на местната асоциация за месо и добитък.

Австралия изпрати няколко много добри сезона през последните години, което увеличи овцете в страната до 78.75 млн. броя - най-високата им стойност от 2007 г. насам.

Ръстът идва най-вече от сериозните валежи в последните три години в овцевъдните региони, като Нов Южен Уелс и Виктория. Дъждът е идеален за тревата, а нейният излишък е благоприятна новина за фермерите, отглеждащи добитък.

„Колкото повече валеше и колкото повече търсенето на месо растеше, толкова по-дълго фермерите увеличаваха главите отглеждан добитък", казва Андрю Спенсър, председател на борда на директорите на Асоциацията на овцевъдите в Австралия.

„Ниските изкупни цени доведоха до сериозен спад в печалбите на животновъдите, а през настоящата година на пазара има толкова голямо предлагане, че част от тях предпочитат да подарят или умъртвят овцете си“, казва вицепрезидентът на земеделската група WAFarmers пред CNBC.

По думите му, днес е трудно да се намерят хора, които да вземат овцете, дори и безплатно.

Прекалено много овце

Свръхпредлагането на овце през последните месеци доведе до спад в цените на добитъка, намали сериозно печалбата на фермерите, а други изведе на загуба - за сметка на огромните печалби, на които се радваха в последните години. 

Ниската цена на месото е сериозен удар за животновъдите, тъй като сега те ще трябва да хранят животните по-дълго време, на фона на влошаване на метеорологичните условия.

Според австралийската метеорологична служба, изминалият септември е най-сухият в историята. Средносрочната прогноза пък показва, че идните месеци също ще са сухи и горещи, което ще намали предлагането на фураж.

Неблагоприятното време в следващите месеци ще накара фермерите да намалят отглеждания добитък, като част от тях може да се насочат към кланици и месопреработватели.

Как ще се отрази това на цените?

Австралия е водещ производител и износител на овче и агнешко месо, а свръхпредлагането се очаква да намали още цените в следващите месеци.

Според най-голямата австралийска верига супермаркети - Woolworths Group, въпреки падащите цени на овнешкото, стойността на дребно все още не се е понижила със същия темп. Компанията планира да намали цените на месото с 20%.

През октомври Австралия изнесе рекордни количества месо, но това едва ли ще спре спада в стойността му. Ниските изкупни цени, както и повишените разходи на животновъдите, карат част от тях да обмислят да не чифтосват добитъка си през следващите месеци.

Така много бързо пазарът може да се промени – от свръхпредлагане към недостатъчно предлагане.