Соларен парк в Косово прилага иновативен и екологичен метод за косене на тревата около слънчевите панели. Задачата се изпълнява от стадо овце, съобщава Euronews.

Собствениците на парка, който се намира до град Каменица в източната част на Косово, искали да избегнат употребата на гориво за поддържане на тревната площ и животните се оказали ценни помощници.   

Повече от 100 овце и няколко кози пасат два пъти седмично в полетата, където са инсталирани над 12 000 фотоволтаични панела.

„Работниците разбраха, че косенето на нивите е много трудно и ме попитаха дали мога да доведа овцете си. Животните пасат всякаква трева и почистват всичко. Така всички имаме полза“, казва 72-годишният пастир Реджеп Рудани, докато овчарските му кучета маневрират със стадото около панелите. 

Косово разполага със запаси от нискокачествени лигнитни въглища, които възлизат на 14 милиарда тона - петите по големина в света.

Повече от 90% от електроенергията на страната в момента се произвежда от въглища, а останалата част е от възобновяеми енергийни източници, главно вятърни и слънчеви.

Косово има за цел постепенно да се откаже от въглищата до 2050 г.

„Ние не харчим бензин, работейки с косачки. Произвеждането на енергия от слънцето и косенето на трева с овце означава, че нещата тук стават двойно по-зелени", казва управителят на соларната централа Арбер Малики. 

Опитът на Косово обаче не е уникален 

Соларната централа Шафлерхофщрасе във Виена е построена на мястото на старо сметище за чакъл. Сега това е най-голямата фотоволтаична централа от този вид в страната, способна да произвежда над 12 гигаватчаса чисто електричество за 4900 жилища в столицата на Австрия.

Производството ѝ спестява на страната по 4200 тона емисии въглероден диоксид годишно и е част от плана на Виена за постигане на въглеродна неутралност до 2040 г.

Овцете са емблематична част от местния пейзаж от 2021 г., когато стадо от 90 животни започна да коси тревата около панелите.

В момента има 150 овце, които обикалят мястото от април до октомври. На свой ред масивните панели осигуряват на животните сянка и защита от дъжд. Овцете допринасят и за възстановяването на дивата природа, като осигуряват естествен тор и носят семена и прашец във вълната си.

За да се подпомогне регенерирането на старото сметище, земята е подготвена със специална смес от семена преди въвеждането на овцете, които зимуват в близкия обор.

Създаден от Wein Energie и част от гражданска слънчева енергийна схема, проектът е една от няколкото агроволтаични системи в Австрия.

Какво означава агроволтаик?

Агроволтаичните методи съчетават производството на слънчева енергия със селското стопанство. Това е начин за оптимизиране на използването на земята, без да се увреждат екосистемите.

Агроволтаични експерименти се провеждат в Колорадо, САЩ, като са успешно използвани в лозовите масиви във Франция. При отглеждането на някои култури понякога се използва алгоритъм за преценка на нуждите от вода и слънчева светлина на растенията и съответно регулиране на ъгъла на слънчевите панели.

Микроклиматът, създаден от панелите, дава възможност на растенията, които растат под тях, да използват по-малко вода, а енергията, произведена от панелите, може да се използва от фермерите за напояване.

Въпреки че концепцията все още е в ранен етап, експертите смятат, че чрез използване на агриволтаични методи земеделските производители могат да увеличат печалбите си с 40%.

Сега овцете се използват за косене на трева във Франция след успешен опит в парижки парк през 2013 г.

„Чрез паша те режат жив плет и регулират тревните площи. За разлика от козите, които ядат всичко, овцете ядат само най-зелените части от живия плет и ливадите. Те са едновременно и градинари, и озеленители“, казва Гийом Летерие, съосновател на парижката културна медия Enlarge Your Paris.

През 2009 година Google "нае" стадо кози, за да косят тревата около калифорнийския офис на технологичния гигант.  

Управлението на екологични тревни площи е разрастващ се сектор, като по данни на Forbes, само в САЩ има няколкостотин компании, занимаващи се с подобна дейност.