Антоан Арно се оттегля от поста главен изпълнителен директор на производителя на луксозни обувки Berluti, който е част от LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton.

Това се случва на фона на други рокади в компаниите от групата, които повдигат доста въпроси относно наследството на най-голямата компания за луксозни стоки в света.

Най-големият син на милиардера и втори най-богат човек в света Бернар Арно ще остане на поста председател на борда на директорите на Berluti, но ще бъде наследен от Жан-Марк Мансвелт на поста главен изпълнителен директор.

Той идва от друг бранд на LVMH – бижутерийната компания Chaumet, като промените ще се случат от 1 януари.

Промените засилват спекулациите за наследника на луксозната империя, която в момента се ръководи от 74-годишния Бернар Арно, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Антоан Арно, който е главен изпълнителен директор на Berluti от 2011 г. насам, ще запази позицията си на председател и на най-големия производител на кашмир в света Loro Piana.

46-годишният бизнесмен също така е и заместник-председател и главен изпълнителен директор на холдинговата компания Christian Dior SE, чрез която семейството му контролира LVMH.

Повишаване на възрастовата граница

Въпреки последните промени, за момента няма индикации, че Бернар Арно в скоро време ще предаде поста си.

През миналата година от LVMH повишиха горната възрастова граница, до която изпълнителен директор може да заема позицията, което позволява на Арно-старши да управлява до навършване на 80 години.

LVMH притежава 75 бранда за луксозни стоки, но Berluti не е сред топ 10 на компаниите му, според оценка на HSBC.

От LVMH не правят класация на дружествата си с най-големи продажби, но според запознати, Berluti се очаква да постигне такива за около 300 млн. евро тази година (около 327 млн. долара).

През миналата седмица стана ясно, че компанията ще облече френския отбор за откриващата церемония на летните Олимпийски игри, които ще се проведат в Париж. LVMH ще е един от официалните спонсори на събитието, като за това са отделени 150 млн. евро.

На какви позиции са останалите наследници на Арно?

Сестрата на Антоан – 48-годишната Делфин, която е едно от петте деца на Бернар Арно, в момента ръководи Dior - втория най-голям моден бранд в LVMH след Louis Vuitton.

31-годишният Александър Арно отговаря за развитието на продуктите и комуникацията в Tiffany & Co, брат му Фредерик, който е на 29 години, е главен изпълнителен директор на Tag Heuer, а 25-годишният Жан Арно отговаря за бизнес развитието на подразделението за часовници на Louis Vuitton.