Фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняват днес, продължавайки спада от предходната сесия, на фона на спекулациите дали ОПЕК+ ще постигне споразумение за допълнително ограничение на производството.

Фючърсите на брента поевтиняват с 6 цента, или 0.07%, до 81.36 долара за барел, след като в предходната сесия цената им се понижи с 0.7%.

Спадът при тези на щатския лек суров петрол (WTI) e от 0.86%, в сравнение с цената от сряда, до 76.44 долара за барел. Вчера WTI не се търгуваше в САЩ.

И двата контракта са на път да запишат първото си седмично повишение от пет седмици насам, подкрепено от очакванията, че предвожданата от Саудитска Арабия ОПЕК+ може да намали предлагането, за да балансира пазарите в началото на 2024 г.

Организацията на страните износителки на петрол и нейни съюзници, известни заедно като ОПЕК+, изненадаха пазара с изявление в сряда, че ще отложат срещата си с четири дни - за 30 ноември, след като производителите не са успели да постигнат консенсус относно нивата на добив.

"Най-вероятното решение на този етап изглежда удължаване на настоящите ограничения," смята Тони Сикамор, пазарен анализатор в IG.

Изненадващото отлагане на решението първоначално обезцени фючърсите на брента с 4%, а тези на WTI с 5% в сряда. Търговията остава ограничена заради Деня на благодарността в САЩ.

Краткосрочните перспективи във връзка с Китай изглеждат по-стабилни, което подкрепя пазарните нагласи.

"Изнесените наскоро икономически данни за Китай и новите помощи за имотния пазар може да окажат положително влияние върху краткосрочните тенденции на петролния пазар," казва пред Reuters Тина Тенг, пазарен анализатор в CMC Markets.

Китайските акции поскъпнаха вчера на фона на очакванията, че страната може да насочи повече стимули към изпитващия затруднения имотен сектор.

Ръстът в цената на петрола обаче може да бъде ограничен от по-големите щатски запаси и ниските маржове от рафиниране, което води до по-слабо търсене от страна на рафинериите в САЩ, твърдят анализатори.

"Очакванията са низходящи на фона на нарастващите петролни запаси на САЩ," казват анализатор в ANZ.

По-дългосрочните перспективи във връзка с Китай не са толкова оптимистични. Анализатори твърдят, че ръстът в търсенето на петрол би могъл да се забави до около 4% през първото полугодие на 2024 г., в сравнение с високите си нива след пандемията от COVID-19 през 2023 г., тъй като кризата в имотния сектор в страната се отразява на потреблението на дизел.

Ръстът в производството на страните, които не са членки на ОПЕК, се очаква да остане висок, като бразилската държавна петролна компания Petrobras планира да инвестира 102 млрд. долара в следващите пет години, за да повиши производството до 3.2 млн. барела петролен еквивалент на ден до 2028 г., в сравнение с 2.8 млн. през 2024 г.