Когато е на 12 години, Патрик Гетрейд често влиза в местен магазин за часовници, докато учи в Швейцария.

Мечтата му е да притежава един от онези скъпи часовници Omega. През 1966 г. той предлага на собственика на магазина 10 франка (около 2 долара по онова време) седмично от джобните пари, които родителите му дават.

Той не се съгласява, така че месеци по-късно младежът се обажда на баща си и го моли да му купи часовника. Мъжът, който по онова време се занимава с кожарство в Тулуза, се съгласява.

Именно с този модел Omega CHF400 (с цена от 1 400 долара днес) 12-годишното момче слага началото на колекцията си от около 600 часовника, оценени от Christie’s на повече от 300 млн. долара.

Няколко години по-късно Гетрейд напуска училище, защото баща му се разболява и не може да управлява бизнеса. „Бях млад и направих много грешки, но ги поправих, а по-късно продадох бизнеса“, казва той.

Когато е на 21 години, мъжът печели 39 000 франка (около 6 400 долара днес) на конни надбягвания и купува още един часовник.

„Беше Cartier Tank, все още го притежавам. Най-шикозните хора по онова време носеха Cartier“, разказва той от частния си музей за часовници в Женева.

Именно там днес той държи голяма част от колекцията си, включително и седем джобни часовника от колекционера от XX-ти век Хенри Грейвс.

Гетрейд подпомага своето хоби и с продажбата на бизнеса на баща си през 1990 г. С част от парите задно с братовчед си създава таксиметрова компания в Париж, която само за шест години се разраства от 30 на 1 200 автомобила. 

След като продава таксиметровата компания през 1996 г. за 100 млн. евро (около 200 млн. евро днес), той купува и след това препродава още няколко бизнеса – имотна компания, както и верига от 80 модни магазина.

Днес Гетрейд и синът му Роланд, заедно с главния изпълнителен директор Даниел Блър, притежават литиевата рафинерия Livista в Германия.

Бизнес делата обаче не са това, с което хората познават Гетрейд, а колекцията му от часовници, наречена OAK (one of a kind, в превод от английски „единствена по рода си“). През 2022 г. светът успя да види част от нея, като са изложени 168 часовника, а световното турне започва от Лондон.

Днес, около пет десетилетия, след като слага началото на колекцията си, Гетрейд е готов да се раздели с част от нея. На аукцион, който ще се днес (26 ноември) в Хонконг, ще бъдат предложени 140 часовника от OAK.

„Наясно съм, че много хора биха искали да притежават колекцията ми“, казва той. Предварителните оценки сочат, че колекционерът може да получи около 10 млн. долара от продажбата.