Шофирането в зимни условия понякога създава изненадващи ситуации, с които трудно се справят и най-опитните водачи. Докато заснеженият път може да бъде очевидна опасност, трасе, само изглеждащо мокро, също може да бъде измамно хлъзгаво.

Поледицата е опасна, тъй като заледеният път невинаги е видим за водача. Всъщност, разтопеният сняг или лед, които отново замръзват, може да изглежда като сух път, а когато минаваме с колата, да се окаже, че не е, посочва darik.bg.

Не е задължително температурите да са под нулата, за да се образува така нареченият черен лед. Той може да се появи, ако температурите са близки до точката на замръзване или дори няколко градуса над нея.

“Прозрачен слой лед”. Какво е поледица

Докато лъскавата пътна настилка показва очевидно мокър или заледен път, този, който е покрит със слой поледица, ще изглежда малко по-различно. Следете за настилка, която е малко по-тъмна от останалата част на пътя - това може да означава, че има “черен лед”.

Тъй като той се открива много трудно, водачът може да не разбере, че има заледена пътна настилка, докато автомобилът му не започне да се пързаля. 

Ледено начало на седмицата: Предстоят валежи, има опасност от поледици

Ето няколко съвета  какво да правите, ако се окаже, че карате върху поледица:

  • Веднага щом автомобилът ви започне да се плъзга, свалете крака си от педала на газта. Всъщност, последното нещо, което искате да направите, е да дадете повече газ. Много е важно да намалите скоростта, когато шофирате върху поледица или при други зимни пътни условия.
  • Не натискайте спирачките. Въпреки че е инстинкт, това само ще доведе до загуба на контрол над автомобила и още по-голямо плъзгане. Натискайте леко спирачния педал вместо рязко.
  • Оглеждайте се за проблемни участъци пред вас. Ако подозирате, че може да има черен лед (например, ако видите, че колите пред вас се плъзгат), намалете предавката на по-ниска, преди да навлезете в участъка. По-ниската предавка ще ви принуди да карате по-бавно и ще ви даде по-добър контрол над автомобила.
  • Ако автомобилът ви започне да се пързаля по леда, завъртете волана по посока на пързалянето. Това ще ви помогне да насочите колата в правилната посока.
  • Оставете достатъчно място между вашия автомобил и другите коли на пътя. Бъдете подготвени, ако другите автомобили започнат да се пързалят.
  • Въпреки че автомобилите със задвижване на четирите колела са чудесни за шофиране в сериозен снеговалеж, положението е различно, когато става въпрос за лед. Всъщност, тези превозни средства нямат предимство пред обикновените автомобили, когато става въпрос за поледица, така че не забравяйте да вземете необходимите предпазни мерки, независимо от вида на превозното средство, което управлявате. 

Кога да слагаме зимните гуми и защо

Други предпазни мерки

Уверете се, че гумите ви са в добро състояние. Износените гуми ще затруднят значително шофирането върху поледица. 

Черният лед се среща най-често по пътища, които минават около водни басейни (като езера и реки), в тунели и в сенчести райони. Мостовете и надлезите също са често срещани места за образуване на черен лед.

Бъдете особено внимателни на мостовете и надлезите, където пътната повърхност замръзва по-бързо. Дори да сте се движили по магистралата без проблем, надлезът или мостът може да се окаже неочаквано заледен.

Как да подготвим колата за зимата?

Не забравяйте да поставите предпазния си колан. Шофирането през зимата винаги е непредсказуемо, затова бъдете подготвени за неочакваното и се грижете за своята безопасност.