В покрайнините на Кейптаун често може да се види необичаен жител да рови из кофите за боклук и да се мотае в задните дворове. Бабуинът чакма, родом от Южна Африка, е доста добре запознат с градската среда.

Повечето от тези примати прекарват по-голямата част от времето си по хълмовете и склоновете в периферията на Кейптаун. Традиционните им места за хранене обаче са в по-равните части на низината - точно там, където през последните десетилетия се случва разрастването на предградията.

Това създава конфликт, като много хора са недоволни от присъствието на приматите, разказва CNN. Изследователят Есме Биймиш от Института за общности и дива природа в Африка към университета в Кейптаун обяснява, че има смисъл маймуните да се впускат в града в търсене на храна.

„Нашата среда е привлекателна не само заради излишната храна, но и заради буйните градини, кофите за боклук и местата за игра (за павиани)“, казва тя. „Дори ако имахме перфектната защита срещу тях в градските райони, те пак щяха да бъдат привлечени,“ допълва експертът.

Лесният достъп до храна от контейнерите на Кейптаун означава, че павианите могат да изразходват по-малко време и енергия в търсенето й и повече в общуване с потенциални партньори и останалата част от групата си, добавя Биймиш.

Има обаче последствия както за павианите, така и за хората. Някои животни са влезли в конфликт с жителите и техните домашни любимци. Докато търсят храна, други унищожават реколтата на фермерите и местните винопроизводители.

Биймиш е загрижена за благосъстоянието на маймуните. „Те влизат в контакт с кучета, автомобили и електропроводи. Това са някои от основните причини за смърт и наранявания“, казва тя, допълвайки, че животните страдат от кожни заболявания, прекарвайки твърде много време в кофите, както и от проблеми със зъбите.

Местните власти и жителите се опитват да решат конфликтната ситуация, като намалят разхищаването на храна и използват контейнери, „устойчиви на павиани“, както и специални огради срещу животните, въведени през 2013 г.

В някои случаи жителите прибягват до стрелба по маймуните със сачми, а особено агресивни или „проблемни“ павиани са евтаназирани.

Присъствието на маймуните по улиците на града леко спада, но местните се опасяват, че животното може да изчезне от околните природни зони, ако бъде „избутано“ твърде далеч. Властите обявиха през септември планове за изграждане на повече огради, за да държат павианите в селските райони.

Първоначалните планове предполагат издигане на огради на редица места по горната част на полуостров Кейп, естествено местообитание за животните, както и по края на предградията в Западен Кейптаун.

Чрез намаляване на достъпа до тези изобилни райони се цели повече павиани да останат по хълмовете.

Джени Третоуан, основател на природозащитната група Baboon Matters, е съгласна, че държането на приматите отделно от хората е най-доброто и за двата вида. „Като продължаваме да ги затрудняваме, се надяваме, че павианите ще решат: „Нека просто да останем тук“, казва тя.