През ноември миналата година американските власти арестуваха Масфал Край, служител в администрацията на горското стопанство на Камбоджа, по време на пътуването му за международна среща относно търговските разпоредби за застрашени животински видове в Панама.

Прокурорите го обвиняват в заговор с контрабандна група за търговия с маймуни, и по-специално дългоопашати макаци. 

Твърди се, че бандата му е залавяла диви макаци в националните паркове на Камбоджа и е подкупвала служители, за да ги етикетират като отгледани в плен.

Фалшивите документи позволявали на камбоджанската фармацевтична компания Vanny Bio Research да изпраща приматитe в САЩ, където те били използвани за медицински изследвания. 

Масфал Край ще бъде изправен пред съда в Южния окръжен съд на Флорида. 

Американското правителство финансира седем национални изследователски центъра за примати, в които се помещават общо около 20 000 макаци, павиани и мармозетки. Те разпределят приматите в лаборатории в цялата страна, но през 2021 г. са успели да изпълнят само една трета от заявките.

В резултат на това се наблюдава и повишение на цените на лабораторните животни, използвани за изследвания, пише The Economist. 

Преди пандемията от COVID-19 един макак резус е струвал 8000 долара, а през 2022 г. цената му вече е достигнала 24 000 долара.

Дългоопашатите макаци пък са едни от най-скъпите животни на планетата в момента, измерени като цена на килограм, казва Лиза Джоунс-Енгел, научен съветник в организацията за защита на правата на животните PETA.

Набавянето на лабораторни маймуни от чужбина е станало още по-трудно по време на пандемията. Китайските власти забраниха износа на всички примати в началото на 2020 г.

Китайското правителство искаше да ограничи търговията с диви животни в страната, за която се смята, че насърчава предаването на патогени от животни на хора.

Китайските лаборатории също се нуждаят от маймуни, за да постигнат целта на китайската Комунистическа партия страната да стане световен лидер в неврологията до 2025 г.

Това принуждава американските компании да разчитат на "сенчести" доставчици от Югоизточна Азия. Много учени смятат, че бракониерството е широко разпространена практика в Камбоджа. 

През февруари Министерството на правосъдието обвини компанията Charles River, че е купила 1000 млади макаци от Камбоджа нелегално. Прокуратурата подозира, че животните са били уловени в дивата природа, след което изнесени.

Тези примати сега са в Тексас и Мериленд, но бъдещето им е изцяло в неизвестност. Върху тях не могат да се извършват изследвания, но и няма как да бъдат върнати обратно в Камбоджа, пише още изданието.