Когато става въпрос за ходене и риск от диабет тип 2, помага не само колко често се движите, но и колко бързо го правите, установява ново проучване.

Бързото ходене се свързва с близо 40% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2 на по-късен етап в живота, според проучване, публикувано в British Journal of Sports Medicine.

„Предишни проучвания показват, че честото ходене е свързано с по-нисък риск от диабет тип 2“, казва водещият автор на изследването д-р Ахмад Джайеди, научен сътрудник в Университета по медицински науки Семнан в Иран.

Но предишните открития не предлагат много насоки относно оптималната скорост на ходене, необходима за намаляване на риска от диабет, като липсват изчерпателни анализи на този показател, смятат авторите.

Те анализират 10 предишни проучвания, проведени между 1999 г. и 2022 г., фокусирани върху връзките между скоростта на ходене и развитието на диабет тип 2 сред възрастни от Съединените щати, Обединеното кралство и Япония.

След период на проследяване от средно осем години, вървящите със средно бързо или нормално темпо се характеризират с 15% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2 спрямо ходещите бавно, установяват изследователите.

Ходенето с „доста бързо“ темпо носи 24% по-нисък риск, а „бързото/крачещо ходене“ - 39%.

Бавното ходене се определя като изминаване на 3.2 километра на час, посочва CNN. Средното бързото или нормално темпо е изминаване на 3.2 до 4.8 километра на час.

„Доста бързо“ пък ходят онези, които минават 4.8 до 6.4 километра в час. А „бързото/крачещо ходене“ означава да преодолявате повече от 6.4 километра на час. Всеки километър увеличаване на скоростта на ходене над бързото темпо се свързва с 9% по-нисък риск от развитие на болестта.

Това, че по-бързото ходене може да е по-полезно, не е изненадващо, но „способността на изследователите да определят количествено скоростта на ходене и да я включат в своя анализ е интересна“, казва д-р Робърт Габей, медицински директор на Американската диабетна асоциация.

Проучването потвърждава и идеята, че „интензивността е важна за превенцията на диабета“, посочва д-р Кармен Кътбъртсън, асистент по здравно образование в Университета на Източна Каролина.

„Ангажирането с каквато и да е физическа активност носи ползи за здравето, но изглежда, че за превенцията на диабета е важно да се занимавате с дейности с по-висока интензивност, като например бързо ходене,“ допълва тя.

Намаляване на риска от диабет

Цялостното послание „е, че ходенето е важен начин да подобрите здравето си“, казва Габей. „Може да е вярно, че бързото движение е по-добро, но предвид на факта, че повечето хора не ходят достатъчно, на първо време трябва да ги насърчим просто да го правят по-често.“

Ако обаче искате да предизвикате себе си, използването на фитнес тракер - чрез часовник, крачкомер или приложение за смартфон, може да ви помогне обективно да измервате и поддържате темпото на ходене, посочват експерти.

Лесна алтернатива за проследяване на интензивността на упражненията е „тестът за говорене“ на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, който разчита на разбирането как физическата активност влияе на сърдечната честота и дишането. Ако по време на ходене можете да говорите, но не и да пеете, темпото ви вероятно е бързо.