Голямо ново проучване на изследователи от Харвард предполага, че консумацията на само две порции червено месо на седмица увеличава риска от развитие на диабет тип 2 на по-късен етап в живота.

Колкото по-често слагаме този тип месо на масата си, толкова повече се увеличава рискът от развитие на болестта, сочат резултатите от изследването, публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.

„Връзката между червеното месо и диабет тип 2 е наблюдавана при различни популации по света“, казва първият автор на изследването Сяо Гу, постдокторант по хранене в Harvard T.H. Chan School of Public Health за CNN.

 „Продължаваме да подкрепяме съществуващите доказателства с подобрени данни и техники. Надявам се, че нашето проучване би могло да разреши дебата относно това дали трябва да ограничим приема на червено месо от съображения за здравето или не,“ допълва ученият.

Около 462 милиона души по света са засегнати от диабет тип 2 - процент, който бързо нараства, посочват авторите.

„Превенцията на диабета е важна, тъй като това заболяване, само по себе си, е сериозно бреме и също така е основен рисков фактор за сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, рак и деменция“, според Гу.

Консумацията на червено месо е свързвана с риск от диабет тип 2 и в предишни проучвания, но авторите на най-новите изследвания искат да ги подобрят, като добавят подробности за това как болестта и свързаните с нея биомаркери са повлияни от приема на продукта за дълъг период от време.

Авторите изследват 216 695 души, участвали в три проучвания и набирали участници от 1976 до 1989 г. Участниците, повечето от които са от бяла раса, са на средна възраст между 36 и 53 г. Всички са проследявани до не по-късно от 2017 г. 

До края на периодите на проследяване близо 22 800 души развиват диабет тип 2, а тези, консумирали най-много червено месо, се характеризират с 62% по-висок риск от развитие на заболяването, в сравнение с консумиралите по-малко.

Яденето на преработено или непреработено червено месо е свързано съответно с 51% и 40% по-висок риск от диабет тип 2. Преработеното месо, според авторите, включва наденица, кренвирши, бекон и други колбаси, като една порция се равнява на 28 грама бекон или 45 грама от другите меса.

Непреработеното месо включва говеждо, свинско или агнешко. Осемдесет и пет грама от тях представляват една порция непреработено месо.

„Резултатите от това изключително изчерпателно проучване потвърждават настоящите диетични насоки за ограничаване на приема на червено месо“, казва Алис Лихтенщайн, професор по наука и политика в областта на храненето в Tufts University в Бостън.

Освен това, замяната на порция месо с ядки или бобови растения означава 30% спад на риска от развитие на диабет тип 2, докато изборът на млечни продукти вместо месо намалява шансовете с 22%.

„Хората, които консумират червено месо най-често, са по-малко склонни да включват в диетата си риба и плодове, като поемат повече калории, тежат повече и са по-малко физически активни“, добавя Лихтенщайн. „Това предполага, че те се хранят по-некачествено и е по-малко вероятно да се ангажират със здравословен начин на живот.“

Връзката между месото и диабета

Проучването не доказва, че яденето на червено месо причинява диабет тип 2, казва Гюнтер Кунле, професор по хранене в университета Рединг във Великобритания. Но множество биологични фактори биха могли да повлияят на връзката между него и болестта, твърдят авторите.

Първо, установено е, че наситените мазнини, които са с високо съдържание в червеното месо, намаляват инсулиновата чувствителност и функционирането на бета клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин.

В допълнение, хем желязото - видът желязо, което се намира в животинските храни, може да увеличи инсулиновата резистентност, уврежда функционирането на бета клетките и оксидативния стрес, дисбаланса на свободните радикали и антиоксидантите в тялото.

Повишената употреба на аминокиселината глицин, която естествено се среща в повечето протеини, респективно червеното месо, също е свързана с риск от диабет, казват авторите.

Излишните телесни мазнини са друг рисков фактор за диабет, а консумацията на червено месо е един от диетичните фактори с най-голяма връзка с наддаването на тегло, според проучването.

Ограничаването на приема на червено месо може да стане чрез намаляване на честотата или размера на порциите, а комбинацията от двете промени в диетата е най-добра, съветва Лихтенщайн.

„Млечните продукти, бобовите растения и ядките са най-добрите храни, с които да замените червеното месо“, добавя тя. „За първите, предвид загрижеността ни относно наситените мазнини и функцията на бета-клетките, бих препоръчала обезмаслени продукти или такива с ниско съдържание на мазнини.“

Като се имат предвид констатациите от изследването, ограничаването на консумацията на червено месо до около една порция на седмица „би било разумно за хората, които желаят да оптимизират своето здраве и благополучие“, казва старши автор на проучването д-р Уолтър С. Уилет, професор по епидемиология и хранене в Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Изборът на растителни източници на протеин също би помогнал за намаляване на емисиите парникови газове и изменението на климата, казва Гу, заедно с други ползи за околната среда.