Най-големият круизен кораб в света вече е в ръцете на новия си собственик - Royal Caribbean прие доставката на 365-метровия Icon of the Seas тази седмица.

20-палубният кораб с тегло 250 800 тона беше официално предаден на круизната компания в корабостроителницата Meyer Turku в Турку, Финландия, на 27 ноември.

Неговото встъпително плаване трябва да стартира от Маями на 27 януари 2024 г., като ще обиколи Карибите за седем дни.

Необходими са 900 дни за изграждането на Icon of the Seas, който има капацитет от 7600 гости и 2350 членове на екипажа. Това са близо 10 000 души – населението на малък град.

„Днес ние празнуваме повече от нов кораб – празнуваме кулминацията на повече от 50 години иновации и мечти в Royal Caribbean за създаване на най-доброто ваканционно изживяване“, посочва президентът и главен изпълнителен директор на Royal Caribbean Group Джейсън Либърти по време на церемонията в корабостроителницата.

Когато отплава в края на януари, Icon of the Seas ще има осем различни квартала, които пътниците да изследват, и около 40 бара и заведения за хранене.

Сред тях е Thrill Island, който ще включва най-големия аквапарк в морето и други изпълнени с адреналин атракции. В противоположния край на спектъра на забавленията е Chill Island, предлагащ седем басейна и зона само за възрастни.

В AquaDome гостите ще открият водна завеса с височина 17 метра, както и AquaTheater, който разполага с екип от роботи, скейтбордисти, гмуркачи и много други. Hideaway е мястото, на което пътниците ще намерят първия в света инфинити басейн в морето.

По отношение на опциите за настаняване, гостите могат да избират от 28 различни стила каюти и апартаменти, включително триетажната Ultimate Family Townhouse.

От Royal Caribbean посочват за CNN, че Icon of the Seas е първият им кораб, захранван с втечнен природен газ и разполагащ с първата инсталация за енергия от отпадъци в морето. Първоначално плавателният съд беше планиран за доставка в началото на 2022 г., но пандемията забави процеса.

Според круизната компания, Icon of the Seas сега е на път за испанския Кадис за някои последни щрихи, преди да отплава към новия си дом във Флорида.

Настоящият носител на титлата „най-голям круизен кораб в света“ е друг лайнер от флота на Royal Caribbean - Wonder of the Seas, който направи първото си плаване през 2022 г. Малко по-малък от Icon of the Seas, той се простира на 362 метра дължина и има 18 палуби.